Zelensky spune că Ucraina va deveni „un mare Israel” având securitatea ca principală prioritate

05 Apr 2022
Zelensky spune că Ucraina va deveni „un mare Israel” având securitatea ca principală prioritate

Într-un interviu cu jurnaliştii ucraineni, preşedintele Ucrainei a calificat evenimentele de la Bucha „de neiertat” după ce noile imagini satelitare par să respingă afirmaţiile Rusiei că cadavrele din oraşul eliberat au fost depuse recent pentru a discredita Kremlinul, scrie media israeliana  YnetNews

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți la televiziunea de stat că, pe fondul invaziei ruse, Ucraina va deveni „un mare Israel”, securitatea fiind prioritatea principală pentru țară în următorii 10 ani.

Într-un interviu cu jurnaliştii ucraineni difuzat la televiziunea naţională, Zelensky a mai spus că „Ucraina nu avea altă opţiune decât să negocieze cu Rusia pentru a pune capăt luptei”, dar că el şi preşedintele rus Vladimir Putin s-ar putea să nu vorbească în persoană.

Zelensky a vorbit după ce a acuzat trupele ruse că au comis crime în orașul Bucha, la vest de capitala Ucrainei, Kiev.

„Toți, inclusiv eu, vom percepe chiar și posibilitatea negocierilor ca pe o provocare”, a spus Zelensky. "Provocarea este internă, în primul rând, provocarea proprie, umană. Apoi, când te reunești și trebuie să o faci, cred că nu avem altă opțiune."

El a spus că evenimentele de la Bucha sunt de neiertat și a semnalat că Moscova ar trebui să recunoască ceea ce se presupune că ar fi făcut trupele sale.

Agenția de știri rusă Interfax a citat un ministru adjunct de externe rus care a spus că discuțiile dintre cele două părți continuă prin link video.

Între timp, imaginile din satelit difuzate luni par să respingă afirmațiile Rusiei conform cărora cadavrele îmbrăcate în civil, găsite în Bucha, au apărut acolo după ce forțele ruse s-au retras din orașul ucrainean devastat.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a spus că rapoartele despre crimele de civili din Bucha sunt „falsuri” menite să discrediteze Rusia. Moscova a declarat că va prezenta „dovezi empirice” la o reuniune a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite de marți, care să demonstreze că forțele sale nu sunt implicate.

Imaginile prin satelit de la mijlocul lunii martie ale unei străzi Bucha au arătat mai multe cadavre de civili care zăceau morți pe sau chiar în afara șoselei, unde oficialii ucraineni au spus recent că au găsit mai multe cadavre după ce trupele ruse s-au retras.

Ministerul rus al Apărării a negat, de asemenea, responsabilitatea, spunând că toate unitățile sale „s-au retras complet din Bucha încă din 30 martie”, în timp ce Kremlinul a respins imaginile grafice care ies din oraș ca fiind „falsuri” inventate de Ucraina.

Această afirmație a fost repetată luni la Organizația Națiunilor Unite, unde trimisul Moscovei, Vassily Nebenzia, a reiterat la o conferință de presă că cadavrele fotografiate în Bucha nu se aflau acolo înainte ca trupele ruse să părăsească orașul.

„Deodată apar pe străzi întinse pe drum, unul câte unul, în stânga și în dreapta, unii dintre ei se mișcă, unii dintre ei dând semne de viață”, a spus el, susținând că scenele au fost „aranjate de informațiile ucrainene, mașină de război informațional”.

Dar imaginile din satelit Maxar datate pe 19 și 21 martie arată că mai multe cadavre se aflau pe strada Yablonska din Bucha la acea vreme și conform analizei Times, imaginile Maxar arată obiecte întunecate de dimensiuni similare cu corpurile umane care apar pe stradă între 9 și 11 martie.

Multe dintre cadavrele ilustrate în imaginile din satelit au apărut în poziția exactă pe sol, așa cum se vede în filmările video de pe aceeași stradă, filmate de un membru al consiliului local ucrainean, și în fotografiile posturilor internaționale de știri.

Alte stiri din Externe

Ultima oră