Viktor Orban se află la Moscova pentru „a-i aduce un omagiu” lui Gorbaciov

03 Sep 2022
Viktor Orban se află la Moscova pentru „a-i aduce un omagiu” lui Gorbaciov

Cu toate acestea, nu este planificată nicio întâlnire cu Vladimir Putin, indică Kremlinul, scrie Le Figaro.

Premierul ungar Viktor Orban, care face opinie sparată în Europa prin stimularea comerțului cu gaze naturale cu Rusia, se îndreaptă sâmbătă dimineața la Moscova pentru înmormântarea ultimului lider al Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov, a declarat secretarul de stat pentru comunicare internațională.

El va „a aduce un omagiu regretatului Mihail Gorbaciov ”, însoțit de o delegație maghiară, a spus el pe Twitter, a doua zi după anunțul de către gigantul rus Gazprom privind menținerea închiderii gazoductului Nord Stream, vital pentru Europa.

Kremlinul asigură că nu este planificată nicio întâlnire cu Vladimir Putin. „ Din informațiile noastre, el va veni doar să-și ia rămas bun de la Gorbaciov. Nu au existat cereri de întâlnire ”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, agenției de presă ruse Ria-Novosti.

O legătură unică cu Rusia

Înmormântarea ultimului lider al Uniunii Sovietice are loc sâmbătă la Moscova. Mihail Gorbaciov a murit marți seara, la vârsta de 91 de ani, în urma unei „boli lungi și grave”, potrivit spitalului în care a fost tratat. A făcut istorie precipitând, în ciuda lui, dispariția imperiului sovietic în 1991, în timp ce încerca să-l salveze prin reforme democratice și economice, punând astfel capăt Războiului Rece.

Budapesta a fost eliberată de Armata Roșie în 1945, iar Ungaria a intrat apoi sub stăpânire sovietică. În 1956, o insurgență a fost zdrobită de armura blocului. Viktor Orban păstrează în mod regulat amintirea acestei răscoale.

Mișcarea sa vine în momentul în care Gazprom a anunțat vineri prelungirea opririi gazoductului Nord Stream pentru întreținere. Contracurent, Ungaria a făcut publică miercuri o consolidare a schimburilor sale cu Gazprom și primește livrări suplimentare de gaze, într-un moment în care partenerii săi europeni se confruntă cu o reducere bruscă a cantităților furnizate. De la revenirea sa la putere în 2010, Viktor Orban a creat legături cu Rusia, colaborare menținută în ciuda invaziei ruse a Ucrainei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră