Orban solicită o nouă strategie a UE asupra Ucrainei spune că sancțiunile au eșuat: guvernele din Europa se prăbușesc „ca un domino”

23 Iul 2022
Orban solicită o nouă strategie a UE asupra Ucrainei spune că sancțiunile au eșuat: guvernele din Europa se prăbușesc „ca un domino”

Uniunea Europeană are nevoie de o nouă strategie privind războiul din Ucraina, deoarece sancțiunile împotriva Moscovei nu au funcționat, a declarat sâmbătă premierul ungar Viktor Orban, scrie Reuters

„Este nevoie de o nouă strategie care să concentreze discuțiile de pace și să elaboreze o propunere de pace bună... în loc să câștige războiul”, a spus Orban într-un discurs în România.

Orban, reales pentru al patrulea mandat consecutiv în aprilie, a reiterat că Ungaria - membră NATO - va rămâne în afara războiului din Ucraina vecină.

El se confruntă cu cea mai grea provocare de la preluarea puterii în 2010, cu o inflație de două cifre, un forint slab și fondurile UE încă reținute pe fondul unei dispute cu Bruxelles-ul privind standardele democratice.

Orban a mai spus că Ungaria nu este dispusă să sprijine embargourile UE sau limitările asupra importurilor de gaze rusești, deoarece acest lucru i-ar submina economia, care depinde în proporție de 85% de importurile de gaze rusești.

El a spus în discursul său că strategia occidentală asupra Ucrainei a fost construită pe patru piloni - că Ucraina poate câștiga un război împotriva Rusiei cu armele NATO, că sancțiunile ar slăbi Rusia și ar destabiliza conducerea acesteia, că sancțiunile ar răni Rusia mai mult decât Europa și că lumea s-ar alinia în sprijinul Europei.

Orban a spus că această strategie a eșuat, deoarece guvernele din Europa se prăbușesc „ca un domino”, prețurile la energie au crescut și acum este nevoie de o nouă strategie.

„Stăm într-o mașină care are o perforație în toate cele patru anvelope: este absolut clar că războiul nu poate fi câștigat în acest fel”, le-a spus Orban susținătorilor săi.

El a spus că Ucraina nu va câștiga niciodată războiul în acest fel „pur și simplu pentru că armata rusă are o dominație asimetrică”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră