Viktor Orban: Bruxelles „a făcut o greșeală” cu sancțiunile împotriva Rusiei

16 Iul 2022
Viktor Orban: Bruxelles „a făcut o greșeală” cu sancțiunile împotriva Rusiei

Premierul ungar face apel la Uniunea Europeană să ridice sancțiunile împotriva Moscovei și declară că „economia europeană s-a împușcat în plămâni”, scrie Le Figaro

Uniunea Europeană „ s-a împușcat în plămâni ” cu sancțiunile împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, a declarat vineri, 15 iulie, premierul ungar Viktor Orban, cerând liderilor UE să-și schimbe politica în acest sens.

La început am crezut că ne-am împușcat în picior, dar economia europeană s-a împușcat în plămâni și este asfixiată ”, a spus Viktor Orban într-o adresă la radioul național. „ Există țări implicate în politica de sancțiuni, dar Bruxelles-ul trebuie să recunoască că a fost o greșeală, că (sancțiunile) nu și-au atins scopul și că au avut chiar efectul opus ”, a adăugat el.

Viktor Orban a fost un oponent ferm al embargoului asupra majorității petrolului rusesc decretat la începutul lunii iunie de UE în al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. UE făcuse o concesiune lui Viktor Orban prin scutirea petrolului transportat prin conductă de care depinde Ungaria. 

„ Bruxelles credea că politica de sancțiuni îi va penaliza pe ruși, dar ne penalizează și mai mult ”, a spus șeful guvernului ungar.

Trage statul agresor „la răspundere pentru crimele sale”

Ucraina a criticat punctul de vedere al lui Viktor Orban, subliniind că sancțiunile au fost impuse ca răspuns la agresiunea Rusiei. „ Sancțiunile fac posibil ca statul agresor să fie tras la răspundere pentru crimele sale și, de asemenea, să-i slăbească capacitatea de a continua războiul ”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko. 

Nu sancțiunile ucid economia europeană, ci războiul hibrid (pe care Rusia îl poartă) ”, a scris el pe rețelele de socializare.

Ungaria, care importă 65% din petrol și 80% din gaz, a anunțat miercuri o „stare de urgență ” pentru a răspunde crizei energetice. Măsurile prevăd în special că persoanele care consumă mai mult gaz și energie electrică decât media vor trebui să plătească surplusul la prețul pieței și nu la tariful reglementat. Suntem obligați să percepem un preț mai mare, pentru că altfel sistemul nu mai este viabil ”, a explicat Viktor Orban în intervenția sa radio.

Rusia, la rândul ei, a redus drastic livrările de gaze, în timp ce Gazprom-ul rusesc a declarat miercuri că nu poate garanta buna funcționare a gazoductului Nord Stream, care aprovizionează Europa și care se află în impas, spunându-și în sinea lui imposibilitatea de a confirmând că va recupera o turbină germană reparată în Canada.

Alte stiri din Externe

Ultima oră