Rusia a suspendat pe termen nelimitat fluxurile de gaze naturale prin conducta Nord Stream 1, crescând presiunea asupra aprovizionării cu energie a Europei și adâncind riscurile de recesiune cu care se confruntă UE. Aceasta este o urmare a acordului G7 de a introduce un plafon de preț pentru exporturile rusești de petrol, scrie Financial Times.
Gazprom, deținută de stat, care trebuia să reia operațiunile pe conducta de la Marea Baltică sâmbătă, după trei zile de întreținere, a declarat că suspendarea se datorează unei defecțiuni tehnice.
Mișcarea a survenit la câteva ore după ce G7 a declarat că continuă cu un plan de a încerca să impună un plafon de preț la exporturile de petrol ale Rusiei, ca parte a unei încercări de a reduce veniturile care vin către Moscova, pe care le poate folosi pentru a-și finanța războiul din Ucraina.
Acest lucru va spori temerile în capitalele europene că Rusia intenționează să reducă în continuare livrările înainte de iarnă. Moscova a fost acuzată că folosește gazul ca o armă pentru a alimenta o criză a costului vieții, ca răzbunare pentru sprijinul occidental pentru Ucraina.
„Anunțul făcut de Gazprom în această după-amiază că închide din nou Nord Stream 1 sub pretexte greșite este o altă confirmare a neîncrederii sale ca furnizor”, a scris Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, pe Twitter.
„Este, de asemenea, o dovadă a cinismului Rusiei, deoarece preferă să arunce gaz în loc să onoreze contractele.”
Președintele rus Vladimir Putin a făcut puține încercări de a-și ascunde obiectivul de a submina sancțiunile occidentale și de a opri încercările aliaților Ucrainei de a reduce dependența acestora de exporturile de petrol și gaze ale Moscovei.
Gazprom a redus deja capacitatea Nord Stream 1 din iunie, reducând volumele la doar 20% din nivelurile normale și declanșând o mai mult decât dublarea prețurilor la gaze în Europa. Compania a spus că oprirea a fost din cauza unei scurgeri de petrol descoperite în turbina principală cu gaz de la stația de compresoare Portovaya de lângă Sankt Petersburg, care alimentează linia care trece prin Marea Baltică până în Germania.
După ce săptămâna trecută au ajuns la un maxim istoric, prețurile gazelor europene au scăzut în ultimele zile, scăzând cu o treime, până la 209 EUR pe megawat oră – deși acesta este încă de aproximativ 10 ori nivelul mediu al ultimului deceniu.
Prețurile au scăzut parțial, deoarece UE și-a atins obiectivul de a umple locurile de depozitare la 80% din capacitate înainte de sezonul de încălzire de iarnă. Dar stocurile de gaze în stocare nu sunt suficiente pentru a satisface cererea de iarnă fără fluxuri normale de export rusești.
Germania și alte mari economii europene urmăresc să-și reducă cererea de gaze cu 15% pentru a evita lipsurile severe, deși ar putea fi nevoie totuși să introducă raționalizarea. Intreruperile de curent sunt o posibilitate. Înainte de invazia sa pe scară largă a Ucrainei, Rusia a îndeplinit aproximativ 40% din cererea de gaze a Europei.
Simone Tagliapietra, senior la think-tank-ul Bruegel, a declarat că cel mai recent anunț a fost un indiciu că o iarnă cu „zero gaz rusesc” ar trebui tratată ca scenariul central pentru Europa. „Există o singură modalitate de a te pregăti pentru asta: reducerea cererii de gaze și electricitate" a adăugat ea. Aceasta trebuie să fie prioritatea cheie a politicii Europei.”
Statele membre ale UE au încercat, de asemenea, să-și diversifice aprovizionarea cu gaze, inclusiv prin achiziționarea mai multor gaze naturale lichefiate pe mare din țări, inclusiv SUA. Oprirea completă a Nord Stream lasă doar două rute importante de conducte care furnizează gaz rusesc către UE: una prin Ucraina și alta peste Marea Neagră și prin Turcia.
Un reprezentant al ministerului german al economiei a spus că a văzut deja lipsa de încredere a Rusiei ca furnizor și că „în consecință suntem mult mai pregătiți decât eram acum câteva luni”. „Ne vom atinge obiectivul de a obține [facilități de depozitare] 85% pline până în octombrie deja în primele zile ale lunii septembrie”, a adăugat reprezentantul ministerului. „De asemenea, facem progrese bune în găsirea unor rute alternative de aprovizionare către cele rusești și în construirea capacităților de import pentru GNL”.
Miniștrii energiei din UE urmează să se întâlnească într-o sesiune de urgență la Bruxelles vinerea viitoare pentru a discuta în continuare pregătirile lor pentru iarnă, inclusiv modalitățile de atenuare a impactului creșterii prețurilor la gaze asupra costurilor la electricitate.
Într-un document de politică internă săptămâna aceasta, comisia a spus că statele membre ar putea direcționa către consumatori o parte din profiturile umflate generate de companiile de energie, ca parte a unui plan de atenuare a creșterii prețurilor angro la electricitate în Europa.