Ursula von der Leyen promite Ucrainei un ajutor UE de 9 miliarde de euro

18 Mai 2022
Ursula von der Leyen promite Ucrainei un ajutor UE de 9 miliarde de euro

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat miercuri, 18 mai 2022, că Uniunea Europeană va acorda un nou ajutor financiar Ucrainei aflate în război. Aceasta ar putea ajunge la 9 miliarde de euro, scrie AFP citată de OuestFrance

Bruxelles-ul oferă „nouă asistență macrofinanciară excepțională” pentru Ucraina în valoare de „până la 9 miliarde de euro în 2022”, a anunțat miercuri, 18 mai 2022, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ea nu a dat mai multe detalii despre forma pe care o va lua această „asistență”.

Câteva miliarde de euro au fost deja acordate Ucrainei de către UE
Uniunea Europeană a mobilizat deja aproape 4,1 miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina în domeniul economic, social și financiar, potrivit executivului european. Inclusiv 1,2 miliarde EUR în asistență macrofinanciară, dar și în special ajutor umanitar.

UE a oferit acestei țări și un ajutor militar de 1,5 miliarde de euro, la care trebuie adăugată o tranșă de 500 de milioane.

Împrumuturi sau granturi directe
Asistența macrofinanciară (AMF) este asistența excepțională pe care UE o oferă țărilor vecine care se confruntă cu probleme grave ale balanței de plăți, pe lângă asistența din partea Fondului Monetar Internațional (FMI). Poate lua forma unor împrumuturi pe termen mediu sau lung, granturi sau o combinație a celor două.

Acest ajutor trebuie să fie aprobat de Parlamentul European și de statele membre. Este supus unor condiții, în special respectarea drepturilor omului și funcționarea democratică.

Ucraina spune că are nevoie de 5 miliarde de dolari pe lună
Guvernul ucrainean estimează că are nevoie de cinci miliarde de dolari pe lună pentru a menține economia țării în funcțiune, a amintit săptămâna trecută ministrul ucrainean de Finanțe Serghei Marchenko, cerând și donatorilor internaționali să se gândească la finanțarea viitoarei reconstrucții a țării.

Congresul SUA a făcut săptămâna trecută un prim pas spre eliberarea unui plic de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, care trebuie să fie votat de Senat înainte ca președintele Joe Biden să-l adopte.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră