Ursula von der Leyen: Rusia este „cea mai directă amenințare” la adresa ordinii mondiale

12 Mai 2022
Ursula von der Leyen: Rusia este „cea mai directă amenințare” la adresa ordinii mondiale

Rusia este „cea mai directă amenințare” la adresa ordinii mondiale din cauza invaziei sale asupra Ucrainei, a declarat, joi, la Tokyo, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie AFP citata de BFMTV.

Rusia „este astăzi cea mai directă amenințare la adresa ordinii mondiale din cauza războiului barbar împotriva Ucrainei și pactului său îngrijorător cu China”, a declarat Ursula von der Leyen după întâlnirea cu premierul japonez Fumio Kishida cu președintele Consiliului European Charles Michel.

„Invazia Ucrainei de către Rusia nu se referă doar la Europa, ci zguduie inima ordinii internaționale”, a declarat președintele Comisiei Europene, joi, la Tokyo.

Cei doi oficiali europeni s-au aflat joi la Tokyo pentru o rundă anuală de discuții Japonia-UE, de data aceasta având loc în mijlocul conflictului ruso-ucrainean și pe fondul preocupărilor crescânde din Asia cu privire la ambițiile militare ale Chinei.

"Invazia Ucrainei de către Rusia nu se referă doar la Europa, ci zguduie inima ordinii internaționale, inclusiv Asia. Acest lucru nu trebuie tolerat", a spus Fumio Kishida, al cărui guvern s-a asociat cu sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, în special financiar si energetic.

Ce loc pentru China?
Poziția din ce în ce mai dură a Beijingului în Asia a fost, de asemenea, pe ordinea de zi, Uniunea Europeană încercând să joace un rol mai important împotriva Chinei.

„Cooperarea noastră în Ucraina este esențială în Europa, dar este importantă și în regiunea Indo-Pacific și dorim, de asemenea, să ne aprofundăm consultările privind o China din ce în ce mai asertivă”, a spus Charles Michel.

„Credem că China trebuie să se afirme pentru a apăra sistemul multilateral de care a beneficiat pentru a-și dezvolta țara”, a adăugat el.

Ursula von der Leyen a spus că UE și Japonia își consolidează cooperarea, inclusiv lansarea unui parteneriat digital, o premieră pentru Europa, care se va concentra pe competitivitate și securitate în acest domeniu.

Ea a adăugat că cele două părți vor lucra, de asemenea, pentru „diversificarea și consolidarea” lanțurilor lor de aprovizionare.

"Este important pentru că există materiale și tehnologii care au devenit esențiale pentru economia noastră și viața noastră de zi cu zi, cum ar fi semiconductori, de exemplu. Trebuie să ne putem baza pe lanțuri de aprovizionare de încredere", a subliniat ea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră