Ungaria: Un embargo asupra petrolului rusesc ar crește prețul gazelor cu 55% :"Cineva trebuie să plătească"

12 Mai 2022
Ungaria: Un embargo asupra petrolului rusesc ar crește prețul gazelor cu 55% :"Cineva trebuie să plătească"

„Rafinăria noastră este proiectată pentru petrol rusesc. Pentru a rafina altul, ar trebui să investim între 500 și 550 de milioane de euro pe patru ani”, a adăugat ministrul, scrie AFP citata de Le Figaro

Șeful diplomației maghiare, Peter Szijjarto, a amintit, de asemenea, că țara depinde în totalitate de importurile rusești de gaze și petrol.

Embargoul propus de Uniunea Europeană asupra petrolului rus ar duce la creșterea prețului gazelor cu 55% în Ungaria, a asigurat șeful diplomației maghiare într-un interviu publicat joi de El País, pentru a explica opoziția de la Budapesta față de această măsură.

„Pentru a înlocui conducta care vine din Rusia, este necesară creșterea capacității celei care vine de la Marea Adriatică, ceea ce ar necesita 200 de milioane de euro și fără să știm cât timp” ar necesita acest lucru, a afirmat Peter Szijjarto cotidianului. „Creșterea prețului gazului în Ungaria ar fi de 55%”, a continuat el.

El a amintit că Ungaria este o țară fără ieșire la mare și depindea în totalitate de gazul și petrolul rusești. „Rafinăria noastră este proiectată pentru petrol rusesc. Pentru a rafina altul, ar trebui să investim între 500 și 550 de milioane de euro pe patru ani”, a adăugat ministrul. Și, potrivit acestuia, factura pentru Ungaria nu s-ar opri aici, pentru că ar mai fi necesară „finanțarea procesului de modernizare a întregului sistem energetic pentru a evita creșterea cu 55% a prețurilor, ceea ce este insuportabil pentru populație”.

„Pentru moment, nu am prezentat un plan de acest tip”, a spus din nou el la adresa Bruxelles-ului Soluția „rațională”, a spus el, ar fi ca un embargo asupra petrolului rus să se aplice importurilor maritime, dar importurile prin conducte să rămână neafectate.

Ungaria le cere partenerilor săi din UE garanții pentru aprovizionarea cu energie, ca o condiție a acordului său la un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, inclusiv oprirea achizițiilor de petrol rusești. În interviul său pentru El País, Peter Szijjarto a mai afirmat că aproximativ 700.000 de refugiați din Ucraina au ajuns în Ungaria de la începutul conflictului, aproximativ 100.000 aflându-se încă în această țară de zece milioane de locuitori.

Alte stiri din Externe

Ultima oră