Chestiunea aprovizionării cu energie este una ce ţine de securitate în Europa Centrală, motiv pentru care a venit timpul să punem capăt discursurilor duplicitare şi să spunem răspicat că în domeniul aprovizionării energetice din centrul Europei vor exista progrese, doar dacă infrastuctura va fi realizată din resurse americane sau unionale, a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior.
Péter Szijjártó a declarat ă până când SUA sau UE nu oferă sprijin pentru un mare proiect de infrastuctură energetică în Europa Centrală “rămâne un vis” ca gazele naturale americane sau din oricare altă parte a lumii să joace un rol în alimentarea energetică în Europa Centrală. De aceea este important să punem capăt perioadei discursurilor duplicitare şi a dublei măsuri, iar chestiunea resurselor de energie din Europa Centrală să nu fie privită de către marii actori politici ai lumii ca miza unor jocuri geopolitice, a afirmat ministrul ungar al Afacerilor Externe, citat de hirado.hu.
Acesta consideră că este necesară creşterea presiunii internaţionale pe acele ţări din regiune care, cu încălcarea acordurilor bilaterale şi europene, nu asigură folosirea bidirecţională a conductelor şi interconectoarelor de gaze naturale. Astfel de ţări sunt România şi Croaţia, a adăugat ministrul ungar.
Ministrul ungar de Externe susţine şi importanţa păstrării presiunii internaţionale pentru ca România să înceapă exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră începând cu 2022. Totodată, această presiune trebuie menţinută şi pentru ca terminalele LNG să fie în sfârşit construite în zona Europei Centrale.
Ministerul român al Afacerilor Externe transmite, sâmbătă, că a luat notă cu preocupare de declaraţiile lansate recent în spaţiul public, inclusiv de ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, pe teme ce privesc cooperarea energetică regională şi a cerut clarificări, prin Ambasada Ungariei la Bucureşti, privind motivaţia acestor opinii.
Ministerul Afacerilor Externe consideră că vehicularea unor informaţii incorecte în ceea ce priveşte România vine în contradicţie cu spiritul Parteneriatului strategic încheiat între România şi Ungaria şi al relaţiilor bilaterale de cooperare, respect şi încredere reciprocă fireşti dintre două state europene, membre UE şi NATO.
MAE spune că partea ungară cunoaşte foarte bine, fără îndoială, evoluţiile recente privind investiţiile substanţiale făcute în România pentru asigurarea infrastructurii regionale de transport al gazelor şi "modul exemplar de cooperare a autorităţilor române cu companiile interesate de punerea în valoare a resurselor energetice de la Marea Neagră şi eforturile României de a asigura în plan regional diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale". În acest sens, Legea privind derularea operaţiunilor petroliere pe mare (offshore) este pe agenda prioritară a Parlamentului României şi va asigura un cadru stimulativ pentru investiţiile în acest domeniu, susţine MAE.
Ministerul de Externe readuce în atenţie anunţul public făcut în 4 iunie de operatorul român de transport al gazelor naturale privind lansarea construcţiei infrastructurii BRUA faza I pe teritoriul României, care presupune importante fonduri alocate de această companie românească pentru asigurarea conexiunii spre zona Europei Centrale.