Miniștrii afacerilor externe român și ungar, Teodor Meleșcanu și Péter Szijjártó, au avut luni o întrevedere la Budapesta, "un prim pas într-un proces" prin care, după cum a subliniat șeful diplomației de la București, se dorește ca "relațiile dintre România și Ungaria să devină un model, chiar pentru alte țări din zonă".
Această vizită survine într-un context politic interesant. Relaţiile româno-ungare s-au răcit începând cu anul 2010, când actualul Guvern ungar a preluat puterea în ţara vecină. Orientarea oarecum pro-rusă a Executivului ungar, coroborată cu atitudinea foarte critică la adresa UE, care face notă discordantă în cadrul UE, nu a putut fi aprobată de Guvernele succesive din România, care au decis în favoarea unei colaborări mai strânse cu Occidentul.
Orice încercare de îmbunătăţire a relaţiilor cu Federaţia Rusă a fost blocată din cauza situaţiei din Republica Moldova, unde conflictul politic dintre forţele proeuropene şi pro'ruse a fost foarte puternic în această perioadă. Totodată, atitudinea autoritară, nedemocratică a liderului ungar, Orbán Viktor l-a transformat pe acesta într-un partener incomod pentru diplomaţia românească. Cel mai mare obstacol în calea îmbunătăţirii relaţiilor româno-ungare a constituit însă disputa dintre cele două ţări pe tema situaţiei minorităţii maghiare din România.
Teodor Meleșcanu a menționat că, în cadrul întâlnirii, au fost abordate și poziții "contradictorii" ale celor două țări, scrie agerpres.ro.
"Este vorba de un pas foarte important pe care l-am făcut astăzi, dar nu e ultimul pas, este primul pas într-un proces în care dorim să facem ca relațiile dintre România și Ungaria să devină un model nu numai pentru noi, ci și pentru alte țări din zonă", a declarat, într-o conferință de presă comună, la finalul întrevederii, ministrul român de Externe.
"Am acordat într-adevăr o atenție deosebită temelor în care avem poziții apropiate și care pot avea un impact foarte pozitiv asupra evoluțiilor din raporturile dintre noi. Nu am lăsat deoparte nici temele în care pozițiile noastre sunt îndepărtate sau chiar aș putea spune contradictorii. Am fost însă de acord că discutarea lor trebuie să fie în continuare o modalitate de abordare, dar concentrarea să nu fie pe temele în care avem poziții diferite, ci pe dezvoltarea acelor elemente care pot contribui într-adevăr la relansarea relațiilor dintre țările noastre", a afirmat Meleșcanu.
Potrivit acestuia, se are în vedere o posibilă ședință comună a celor două Guverne, de la București și Budapesta, la momentul și în condițiile în care va exista material suficient pentru ca executivele celor două țări să se întâlnească. Ședința comună ar urma să fie precedată de o sesiune a Comisiei Mixte de Colaborare, care ar putea să pregătească mai multe elemente concrete pentru dezvoltarea raporturilor dintre România și Ungaria.
Ministrul afacerilor externe și al comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, a arătat, la rândul său, că se doresc relații bilaterale foarte simple, fără complicații, în care să existe dialog.
"Dacă relația este bună între România și Ungaria, dacă între cele două guverne relația este bună, acest lucru este benefic pentru toți oamenii, indiferent în care țară trăiesc. (...) În relația dintre România și Ungaria este nevoie de dialog, pentru că fără dialog nu vom avea niciodată succese comune și nu vom avea niciodată încredere între cele două țări, între cele două guverne și popoare. Succesele comune și această încredere sunt axele necesare pentru ca acele relații bilaterale care sunt încărcate de probleme dificile, care sunt legate în speță de problemele minorităților să fie rezolvate cu succes. Eu consider că aceste probleme sensibile putem să le abordăm cu șanse de reușită dacă există încredere, dacă există relații apropiate între noi. Tocmai de aceea noi ne-am înțeles să atingem succese comune, să construim un climat de încredere între noi și pe baza aceasta să putem rezolva aceste probleme mai dificile", a declarat Péter Szijjártó.
Vizita lui Meleşcanu a inclus consultări cu șeful diplomației ungare, o întrevedere cu prim-ministrul ungar, Viktor Orban, și susținerea unei alocuțiuni, în premieră pentru un ministru român, la Reuniunea anuală a diplomației ungare. Totodată, ministrul român a avut și o întâlnire cu reprezentanți ai comunității românești din Ungaria.