UE vrea să impună instalarea de panouri solare pe clădiri pentru a reduce dependența de gazul rusesc

19 Mai 2022
UE vrea să impună instalarea de panouri solare pe clădiri pentru a reduce dependența de gazul rusesc

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un decret care impune instalarea de panouri solare pe acoperișurile clădirilor comerciale și publice până în 2025 și pe acoperișurile caselor până în 2029. De asemenea, vor fi necesare eforturi individuale: scăderea cu un grad a termostatului din locuințe, o reducere cu 10 km/h a vitezei pe autostrăzi sau introducerea a trei zile de lucru la distanță pe săptămână, scrie Le Parisien

Bruxelles a prezentat miercuri noua versiune a planului „RePowerEU”, pentru a reduce dependența de gaze și petrol rusești. În program, panouri fotovoltaice pe clădiri publice și comerciale din 2025. Și pe construcții rezidențiale noi din 2029.

Miercuri Comisia Europeană a anunțat o accelerare a tranziției sale energetice către surse regenerabile, printr-o revizuire a planului său de reziliență, numit „RePowerEU”. În timp ce obiectivele stabilite pentru 2030 prevedeau un mix energetic cu 40% energie verde, Bruxelles-ul și-a ridicat ambițiile la 45%. „Vrem să accelerăm”, a insistat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. Trebuie să ne reducem cât mai curând posibil dependența de combustibilii fosili din Rusia. »

Printre principalele măsuri anunțate, obligația din 2025 de a instala panouri solare pe clădiri publice, dar și pe suprafețe comerciale. O măsură care va fi extinsă la toate clădirile rezidențiale noi construite începând din 2029.

Asigurarea aprovizionărilor și dezvoltarea capacităților 

Mai ambițios, Europa își dorește să reducă drastic timpii de procesare pentru obținerea autorizației de construire pentru un parc eolian, o fermă de panouri fotovoltaice sau chiar toată infrastructura, în special rețeaua, necesară acestui tip de amenajare. De exemplu, în prezent sunt necesare în medie între șase și nouă ani de proceduri administrative pentru a obține autorizația de instalare a unui parc eolian. Europa vrea să reducă aceste întârzieri la un an. „Știu că obiectivul este ambițios”, a admis Ursula von der Leyen. Dar el rămâne realist. Rămâne de văzut care va fi acceptabilitatea pentru populații a unei astfel de accelerari în construcția de turbine eoliene, în timp ce căile de atac legale împotriva instalării acestora sunt în creștere.

Un plan de independență energetică estimat la 300 de miliarde de euro

Acest plan european de independență energetică include și o componentă de „vânătoare de deșeuri”. Ca și în timpul celor două șocuri petroliere din 1973 și 1979, obiectivul este reducerea consumului de energie. Stabilit inițial la -9%, acesta scade acum la -13% până în 2030, în special în sectoarele construcțiilor și transporturilor. De asemenea, vor fi necesare eforturi individuale.

„Scăderea de un singur grad a termostatului din locuințe economisește 10 miliarde de m3 de gaz într-un an, reamineste Comisia Europeana. Acest lucru ar putea implica și o reducere cu 10 km/h a vitezei pe autostrăzi, introducerea a trei zile de lucru la distanță pe săptămână, transport public mai accesibil sau chiar măsuri de promovare a împărțirii călătoriilor cu mașina. »

În fine, ultimul aspect major al acestui plan: diversificarea aprovizionărilor. Începând cu gazul. „40% din consumul nostru de gaz a venit încă din Rusia anul trecut”, a amintit președintele Comisiei Europene. În aprilie, am redus deja această cotă la 26%. Obiectivul anunțat în martie trecut este să scadă la mai puțin de 15% până la sfârșitul anului. Înainte de a scăpa complet de el până în 2027.

„Putem importa încă 10 miliarde de m3 de gaz prin conductele din Azerbaidjan, Algeria și Norvegia”, spune Comisia. Dar acest lucru va necesita și o creștere de 45 de miliarde de m3 a importurilor de gaz natural lichefiat, sau GNL, pe an. »

 Acest plan european de independență energetică va fi însa foarte costisitor din punct de vedere al investițiilor. Până în 2030 îi vor fi alocate aproximativ 300 de miliarde de euro: 72 de miliarde de euro sub formă de granturi și 225 de miliarde de euro prin acordarea de împrumuturi. Detaliile planului vor fi dezbătute pe 31 mai, la un summit informal al șefilor de stat și de guvern europeni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră