Trei luptători britanici se află în oțelăria Azovstal

16 Mai 2022
Trei luptători britanici se află în oțelăria Azovstal

Potrivit Daily Express , care citează un alt fost soldat care s-a alăturat așa-numitei Brigăzi Internaționale Donețk, în interiorul uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol se află cel puțin trei luptători britanici. Aceștia sunt foști militari cu experiență anterioară de luptă în Afganistan, doi în infanterie și unul ca medic, care ar fi ajutat la tratarea răniților la uzină.

Rapoartele din Ucraina indică faptul că în interiorul fabricii de oțel Azovstal rămân până la 1.000 de luptători de rezistență - trăind într-un labirint de tuneluri adânci proiectate inițial ca adăposturi nucleare. Dintre aceștia, cel puțin trei sunt foști soldați britanici cu experiență anterioară de luptă în Afganistan. Doi sunt foști caporali de infanterie, în timp ce al treilea ar fi fost medic de luptă.

Foștii soldați se numărau printre cei aproximativ o mie de veterani britanici care s-au oferit voluntari pentru a ajuta forțele ucrainene în urma invaziei din 24 februarie de către forțele ruse.

Prezența lor în orașul asediat a fost dezvăluită de un alt fost soldat britanic care s-a alăturat așa-numitei Brigăzi Internaționale din Donețk, înainte de a fi rănit și evacuat la Lviv pentru tratament.

„Toți cei trei băieți din oțelărie au servit în armata britanică, știu că doi au luptat în Afganistan, dar, ca și mine, au fost surprinși de intensitatea conflictului”, a spus veteranul de 34 de ani care a servit drept caporal de pușcași.

„Am călătorit împreună chiar înainte de începerea războiului cu scopul de a ne alătura ucrainenilor din Est. Dar au fost trimiși în sud și au întărit regimentul Azov”.

„Eram cu câțiva canadieni și nu am mai auzit de ei până în martie, când am primit un mesaj în care se spunea că au ajuns într-o fabrică de oțel din Mariupol."

El a mai spus că toți luptătorii de rezistență de la fabrica de oțel Azovstal au fost avertizați să „își pastreze un glonte pentru ei, pentru că nimeni nu vrea să fie capturat”.

„Acum, cecenilor li s-au oferit recompense de către comandanții ruși pentru orice britanic capturat sau ucis. Ei văd pe Boris Johnson figura numărul unu a urii și sunt disperați să răspundă Regatului Unit pentru ajutorul pe care l-a oferit Ucrainei.”, a mai spus britanicul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră