Zelensky face apel la ONU pentru „salvarea” răniților din Azovstal

05 Mai 2022
Zelensky face apel la ONU pentru „salvarea” răniților din Azovstal

Miercuri, 4 mai, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut secretarului general al ONU să ajute la „salvarea” răniților de la fața locului. Mai târziu în cursul zilei, armata rusă a anunțat că va fi declarată încetarea focului pentru trei zile, informație pe care Kievul nu a putut-o confirma, scrie TF1Info

La mai puțin de o zi de la evacuarea supraviețuitorilor din Azovstal, președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu vrea să lase garda jos și îi cere încă o dată secretarului general al ONU să dea o mână de ajutor. În această miercuri, 4 mai, la finalul unui schimb telefonic cu Antonio Guterres, acesta îi cere să-l ajute să „salveze” răniții care se află încă pe șantierul fabricii.

ONU a participat deja duminică la organizarea evacuării a o sută de civili prinși în Azovstal împreună cu soldații ucraineni care apără acest ultim gru^de rezistență în portul strategic, controlat aproape în întregime de forțele ruse.

„Nimeni nu mai este în siguranță”
„Viețile oamenilor care rămân acolo sunt în pericol (...) Vă cerem ajutorul pentru a-i salva”, a spus el, citat de serviciul său de presă n timpul unui interviu telefonic cu domnul Guterres. După evacuarea din acest weekend, sute de militari și civili, inclusiv zeci de copii, uneori răniți, se află încă în galeriile subterane ale șantierului industrial, potrivit Kiev.

"Este important să ni se pună la dispoziție medici. Obuzele care cad pe fabrică rănesc grav civili, precum soldații. Nimeni nu mai este în siguranță acolo", a avertizat miercuri viceprimarul orașului Mariupol, invitat la postul LCI.

 

Rusia a declarat că va implementa o încetare a focului timp de trei zile de joi pentru a permite mai multe evacuări de civili din uzina Azovstal din orașul asediat Mariupol.

„Forțele armate ruse vor deschide între orele 8:00 și 18:00 (ora Moscovei) pe 5, 6 și 7 mai un coridor umanitar de pe teritoriul uzinei metalurgice Azovstal pentru evacuarea civililor”, a declarat miercuri ministerul apărării.

„În această perioadă, forțele și formațiunile armate ruse ale Republicii Populare Donețk vor înceta unilateral orice ostilități”, a adăugat ministerul, scrie The Guardian

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră