Douăzeci de civili au ieșit din oțelăria Azovstal pentru a fi evacuați

01 Mai 2022
Douăzeci de civili au ieșit din oțelăria Azovstal pentru a fi evacuați

Douăzeci de civili au părăsit uzina Azovstal din Mariupol, un port din sud-estul Ucrainei asediat de ruși, pentru a fi evacuați sâmbătă la Zaporijjia, a anunțat regimentul Azov care apără locul, scrie AFP citata de Le Figaro. Comandantul adjunct al regimentului Azov speră ca aceste femei și copii să fie „evacuați la Zaporijjia, pe teritoriul controlat de Ucraina”.

„Douăzeci de civili, femei și copii (...) au fost transferați într-o locație convenită și sperăm că vor fi evacuați în Zaporijia, pe teritoriul controlat de Ucraina”, a declarat Sviatoslav Palamar, adjunct al comandantului regimentului Azov într-un video pe Telegram. Cu câteva ore mai devreme, agenția oficială rusă Tass a anunțat că un grup de 25 de civili, inclusiv șase copii, au reușit să iasă din Azovstal, o uriașă oțelărie unde sunt blocați sute de soldați și civili ucraineni. Nicio încercare de evacuare a Azovstal nu a avut succes până acum.

„Toată noaptea artileria inamică a bombardat locul. Încetarea focului care trebuia să înceapă la ora 6:00 a.m. (3:00 GMT) nu a început până la ora 11:00 a.m. Din moment ce ambele părți îl respectă. Convoiul de evacuare pe care îl așteptam la ora 6:00 a sosit abia la 18:25”, potrivit lui Sviatoslav Palamar. „Regimentul Azov continuă să curețe moloz pentru a scoate civilii afară. Sperăm că acest proces va continua și că vom reuși să evacuăm toți civilii”, a adăugat el.

Sute de soldați și civili ucraineni, inclusiv zeci de copii, sunt blocați, potrivit Kievului, pe amplasamentul Azovstal, cu ultimii luptători ucraineni din oraș, aproape complet distruși și controlați de forțele ruse după săptămâni de asediu. Președinția ucraineană anunțase cu o zi înainte că pentru vineri este „prevăzută” evacuarea civililor ascunși în fabrica Azovstal. Coordonatorul ONU în Ucraina, Osnat Lubrani, a anunțat joi că pleacă în sudul țării pentru a se pregăti pentru o tentativă de evacuare din Mariupol.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres, aflat în vizită joi la Kiev, a asigurat că organizația face „tot ce este posibil” pentru a evacua civilii blocați în „apocalipsa” de la Mariupol, un oraș cu jumătate de milion de oameni înainte de lansarea invaziei ruse la sfârșit de februarie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră