Șefii MI5 și FBI avertizează asupra amenințării tot mai mari din partea Chinei: "„Guvernul chinez încearcă să modeleze lumea"

07 Iul 2022
Șefii MI5 și FBI avertizează asupra amenințării tot mai mari din partea Chinei: "„Guvernul chinez încearcă să modeleze lumea"

Șefii MI5 și FBI au avertizat asupra amenințării tot mai mari pe termen lung reprezentate de China pentru interesele Marii Britanii și ale SUA, în prima lor apariție comună miercuri, scrie Reuters.

Directorul general al MI5, Ken McCallum, a declarat că serviciul a „dublat deja efortul constrâns anterior împotriva activității chineze de îngrijorare”, adăugând că derulează de șapte ori mai multe investigații decât în ​​2018.

Directorul FBI, Christopher Wray, a spus că guvernul chinez „reprezintă cea mai mare amenințare pe termen lung” la adresa securității economice și naționale, pentru Marea Britanie, SUA și aliații din Europa și din alte părți.

„Guvernul chinez încearcă să modeleze lumea prin amestecul în politica noastră (și în cea a aliaților noștri, ar trebui să adaug)”, a spus Wray, spunând că Beijingul a intervenit direct în alegerile Congresului de la New York în acest an, deoarece nu dorit să fie ales un candidat care a fost critic și fost protestatar în Piața Tiananmen.

Wray a avertizat că guvernul chinez „reprezintă o amenințare și mai serioasă pentru afacerile occidentale decât își dau seama chiar și mulți oameni de afaceri sofisticați” și este „hotărât să vă fure tehnologia”.

Programul de hacking al guvernului chinez este „mai mare decât cel al oricărei alte țări majore combinate”, potrivit lui Wray.

În ultimul an, Marea Britanie a împărtășit informații cu 37 de țări pentru a le ajuta să se apere împotriva spionajului cibernetic, a spus McCallum, adăugând că în mai au perturbat o amenințare sofisticată care viza companiile aerospațiale.

Vorbind despre Taiwan, pe care China îl consideră o provincie, Wray a spus că China ar putea încerca să-l preia cu forța și, dacă acest lucru s-ar întâmpla, „ar reprezenta una dintre cele mai îngrozitoare întreruperi de afaceri pe care le-a văzut vreodată lumea”.

„Mi-e teamă că ipoteza larg răspândită conform căreia prosperitatea în creștere în China și creșterea conectivității cu Occidentul ar duce automat la o mai mare libertate politică este gresita,” a spus McCallum.

„Acuzațiile împotriva Chinei de către oficialii de informații din SUA și Marea Britanie sunt complet nefondate, iar așa-numitele cazuri pe care le-au enumerat sunt pură inventie”, a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei în Marea Britanie, ca răspuns la o întrebare despre comentariile făcute de McCallum și Wray.

Purtătorul de cuvânt a spus că China a cerut ambelor țări „să înțeleagă clar tendința vremii, să renunțe la mentalitatea Războiului Rece, care a depășit de mult timp, să nu răspândească „amenințarea Chinei” și să nu mai creeze confruntări și conflicte”.

Vorbind la sediul MI5 din Thames House, Londra, ambii șefi ai serviciilor de securitate au oferit numeroase exemple de probleme legate de China, cerând unui public care includea oameni de afaceri și academicieni să fie precauți și încurajându-i să colaboreze cu FBI și MI5 pentru a putea avea informații adecvate despre această amenințare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră