Autoritățile din Beijing anunță continuarea politicii zero COVID pentru următorii 5 ani

27 Iun 2022
Autoritățile din Beijing anunță continuarea politicii zero COVID pentru următorii 5 ani
Autoritățile din Beijing au stârnit confuzie și alarmă după ce au anunțat că politica strictă zero-Covid ar putea fi în vigoare în următorii cinci ani, inclusiv teste obligatorii în masă și restricții de călătorie, potrivit The Guardian.
Anunțul, publicat luni după-amiază, a fost atribuit lui Cai Qi, secretarul de la Beijing al Partidului Comunist Chinez. Textul original spunea: „În următorii cinci ani, Beijingul va înțelege neîncetat normalizarea prevenirii și controlului epidemiei”.
Anunțul a fost postat pentru prima dată de Beijing Daily și republicat de alte instituții media de stat. S-a răspândit pe scară largă pe rețelele de socializare, dar în curând referirea la „cinci ani” a fost eliminată din majoritatea publicațiilor online, iar un hashtag aferent de pe Weibo a fost șters.
S-a angajat să mențină și să îmbunătățească „gestionarea strictă a mecanismului comun de coordonare a prevenirii și controlului” a orașului și a sistemului de răspuns în caz de urgență, inclusiv a celor concepute pentru a opri circulația și transferul virusului prin „izolare, management și control... de îndată ce apar [transmisii]”. De asemenea, a remarcat continuarea inspecțiilor rezidențiale stricte, „normalizarea” testărilor regulate și gestionarea intrării și ieșirii în oraș.
Autoritățile chineze, sub îndrumarea președintelui Xi Jinping, au angajat în repetate rânduri țara să respecte politica zero-Covid, în ciuda faptului că restul lumii a ales o cale de coexistență sau de atenuare. Xi a ordonat autorităților să echilibreze zero-Covid cu creșterea economică, în timp ce măsurile imprevizibile se îmbină cu localnicii.
Anunțul de luni și modificarea ulterioară au stârnit furie și confuzie în rândul locuitorilor din Beijing online. Majoritatea comentatorilor au părut nesurprinși de perspectiva ca sistemul să continue încă o jumătate de deceniu, dar puțini au susținut ideea.
„Numărătoare inversă pentru a scăpa din China”, a spus un utilizator Weibo.
„Scopul final al luptei împotriva epidemiei este revenirea la viața normală și se pare că toată lumea a uitat de acest lucru”, a menționat un altul.
Un hashtag legat de „în următorii cinci ani Beijingul va înțelege neîncetat normalizarea epidemiei și controlul” a fost vizualizat de aproape 1 milion de ori înainte de a fi eliminat în câteva ore.
Autoritățile nu au clarificat declarația sau eliminarea referinței la cinci ani. Unii observatori au sugerat că expresia „cinci ani” a fost un termen folosit adesea în anunțurile guvernamentale, dar care părea a fi o cronologie în acest context sau că a fost adăugat în mod eronat de către editorul original al anunțului - Beijing Daily.
Beijing Daily nu a oferit clarificări atunci când a fost contactat de The Guardian.
Strategia „zero dinamică” a Chinei a fost eficientă în timpul focarelor variantelor anterioare, dar a fost contestată de transmisibilitatea ridicată a Omicron. Politica a dus la o izolare îndelungată, uneori haotică și dăunătoare din punct de vedere economic în Shanghai, și la restricții dure de călătorie și sociale în Beijing. Alte orașe au trecut, de asemenea, prin blocări grele, fie la nivelul întregului oraș, fie specifice cartierului. Multe orașe și provincii au adoptat testarea în masă obligatorie la fiecare câteva zile pentru rezidenții care doresc să se deplaseze prin oraș.
Duminică, Beijingul a anunțat că școala personală va relua. De asemenea, autoritățile din Shanghai nu au raportat niciun caz nou în weekend, pentru prima dată din martie. Cu toate acestea, amenințarea de blocări bruște sau restricții de călătorie persistă. Săptămâna trecută, Shenzhen a cuprins un cartier și a închis mai multe clădiri rezidențiale, după ce a fost raportat un singur caz. Duminică, a fost extins pentru a închide locurile de divertisment și parcurile, deoarece numărul cazurilor a urcat la o duzină.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră