China oferă cetățenilor săi recompense în numerar de până la 100.000 de yuani (15.000 de dolari) pentru informații despre persoanele care pun în pericol securitatea națională, în timp ce autoritățile intensifică o campanie de ani de zile pentru a elimina ceea ce ei consideră amenințări tot mai mari din partea spionajului străin și „ forțe ostile”, relatează The Guardian.
Informatorii de succes pot primi fie „recompense spirituale” în certificate, fie „recompense materiale” în numerar, conform reglementărilor publicate luni de Ministerul Securității Statului.
Recompensele în numerar sunt clasificate în patru niveluri în funcție de valoarea avertismentului, variind de la mai puțin de 10.000 de yuani (1.500 USD) la mai mult de 100.000 de yuani.
Informațiile ar trebui să fie specifice despre persoanele sau acțiunile implicate, iar informațiile trebuie să fie noi pentru autorități. Sesizările se pot face personal, online, prin poștă sau prin linia telefonică de securitate de stat.
De ani de zile, autoritățile chineze au încurajat publicul să informeze despre spionii străini și colaboratorii lor chinezi prin campanii de propagandă și de stimulare -- eforturi care s-au accelerat sub conducerea liderului țării, Xi Jinping.
„Trebuie să ne asigurăm că securitatea națională este numai pentru oameni și pentru toți de către popor, mobilizând eforturile întregului Partid Comunist și ale întregii societăți pentru a reuni forțe puternice pentru a proteja securitatea națională”, a spus Xi oficialilor în 2016.
În 2017, guvernul municipal din Beijing a început să ofere recompense de până la jumătate de milion de yuani (75.000 de dolari) pentru oricine ajută la demascarea unui spion. În decurs de un an, autoritățile au primit aproape 5.000 de rapoarte și au înmânat recompense unor informatori, de la cercetători științifici la șoferi de taxi, potrivit Beijing News, administrată de stat.
Noile măsuri urmăresc să standardizeze astfel de recompense și să motiveze publicul, a declarat un reprezentant al Ministerului Securității de Stat pentru Legal Daily, un ziar de stat.
„Formularea măsurilor ajută la mobilizarea pe deplin a entuziasmului publicului larg de a sprijini și asista în activitatea de securitate națională și de a mobiliza pe scară largă inimile, moralul, înțelepciunea și puterea oamenilor”, a spus reprezentantul ministerului.
Reglementările apar, de asemenea, în timp ce oficialii chinezi și mass-media de stat promovează narațiunea conform căreia China este sub amenințare gravă și constantă din partea „forțelor străine ostile”, care se presupune că încearcă să se infiltreze și să submineze țara în toate modurile posibile.
"Securitatea națională a Chinei se confruntă cu o situație gravă și complexă. În special, agențiile străine de informații și forțele ostile și-au intensificat semnificativ activitățile de infiltrare și spionaj cu mijloace mai diverse și vizează zone mai largi, reprezentând o amenințare serioasă la adresa securității naționale a Chinei", a spus reprezentantul ministerului.
Suspiciunea din ce în ce mai mare a Chinei față de influențele străine provine parțial din rivalitatea geopolitică din ce în ce mai mare cu Occidentul, în special cu Statele Unite, pe măsură ce țara devine mai autoritară în țară și mai asertivă în străinătate sub Xi.
Eforturile lui Xi de a consolida securitatea națională au început la un an după ce a venit în funcție. În noiembrie 2013, el a înființat o puternică Comisie Națională de Securitate -- pe care o conduce -- pentru a conduce efortul și a coordona mai bine aripile birocrației de securitate a țării.
În 2015, China a adoptat o lege cuprinzătoare a securității naționale care acoperă o gamă largă de domenii, inclusiv apărare, politică, economia, mediul, tehnologie, spațiul cibernetic, spațiul cosmic, cultură, ideologie și religie. De asemenea, a înființat o linie națională de asistență telefonică pentru cetățeni pentru a raporta despre suspectați spioni sau spionaj.
Pe 15 aprilie 2016, țara a marcat prima Zi anuală a Educației pentru Securitate Națională cu o avalanșă de propagandă, inclusiv un afiș în stil comic afișat în Beijing, care avertizează tinerele funcționari publici să se întâlnească cu străini frumoși -- să nu se îndrăgostească de un potențial James Bond.
Iar pentru cea de-a doua Zi a Educației pentru Securitate Națională a țării, o editură online a publicat cărți pentru școlari pentru a învăța cum să protejeze securitatea națională, conținând jocuri precum „găsește spionul”. The Global Times, un tabloid naționalist condus de stat, a declarat că cărțile fac parte dintr-un efort de mobilizare a elevilor de la școli primare la colegii ca „o forță uriașă de contra-spion”.
Aproximativ în același timp, pe rețelele de socializare a circulat pe scară largă o notificare neoficială, care enumera modalități de a depista un potențial spion. Corespondenții străini, misionarii și personalul ONG-urilor s-au numărat printre cei identificați ca suspecți probabili. La fel au fost și oamenii „cu slujbe vagi, cu mai multe titluri și bani mulți”, cei care „au studiat în străinătate în multe țări” și „oameni care merg regulat undeva să cunoască alte persoane”.
Dar aceste campanii nu numai că au ridicat suspiciuni asupra străinilor care trăiesc în China. Ele au fost, de asemenea, folosite pentru a viza critici guvernamentali, activiști sociali, avocați, jurnaliști, feministe și alți membri deschisi ai publicului chinez -- mai ales având în vedere definiția extrem de largă și vagă a „securității naționale”.
Pe rețelele de socializare, comentatorii liberali sunt adesea acuzați de naționaliști că sunt trădători ai țării lor și etichetați „mergând 500.000” – ceea ce înseamnă că lucrează pentru spioni străini și merită o recompensă în bani dacă sunt raportați. Conturile lor sunt atacate frecvent de trolii naționaliști și raportate cenzorilor -- și ulterior șterse de pe platforme.
Forțele străine și colaboratorii lor chinezi sunt învinuiți din ce în ce mai mult pentru o serie de probleme sociale -- de la ilustrații substandard din manualele de școală primară până la critici tot mai mari împotriva politicii țării de zero Covid.
După publicarea noilor reglementări, unii utilizatori chinezi ai rețelelor sociale au glumit că „trădătorii” chinezi s-au depreciat la 100.000 de yuani de la 500.000 de yuani în 2017, deoarece pur și simplu erau prea mulți în prezent.
Sursa: The Guardian