China încearcă să-și completeze stocurile strategice de țiței cu petrol rusesc ieftin, un semn că Beijingul își întărește legăturile energetice cu Moscova, în timp ce Europa lucrează pentru interzicerea importurilor din cauza războiului din Ucraina, scrie Bloomberg.
Beijingul este în discuții cu Moscova pentru a cumpăra provizii suplimentare, potrivit persoanelor care cunosc planul, care au cerut să nu fie numiți, deoarece problema este privată. Țițeiul ar fi folosit pentru a umple rezervele strategice de petrol ale Chinei, iar discuțiile sunt purtate la nivel guvernamental cu o mică implicare directă din partea companiilor petroliere, au spus sursele.
Petrolul a crescut anul acesta în urma invaziei Rusiei în Ucraina, dar prețul propriului țiței a scăzut pe măsură ce cumpărătorii se îndepărtează pentru a evita să-și strice reputația sau să fie absorbiți de sancțiuni financiare. Aceasta a oferit Chinei o oportunitate de a-și reînnoi rezervele strategice vaste, care sunt de obicei exploatate în perioade de urgență sau întreruperi bruște.
Ministerele de externe atât pentru China, cât și pentru Rusia nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.
Detaliile privind volumele sau termenii unei posibile tranzacții nu au fost încă decise și nu există nicio garanție că se va încheia un acord, au mai spus sursele.
SUA și Marea Britanie s-au angajat să interzică importurile de petrol rusești, iar Uniunea Europeană discută despre pași similari, dar țițeiul de la producătorul OPEC+ circulă în continuare către cumpărători, inclusiv India și China. Pentru națiunile asiatice, petrolul la preț foarte redus este o oportunitate prea bună pentru a fi ratată, parte din motivul pentru care China a continuat să cumpere din Iran și Venezuela.
Rafinăriile din China au cumpărat în liniște țiței rusesc de la invazie, chiar și în timp ce consumul a scăzut de la reapariția Covid-19 în cel mai mare importator de țiței din lume. Cererea aparentă de petrol a scăzut luna trecută cu 6,7%, deoarece izolarile stricte au închis milioane de oameni în casele lor. Focarul a limitat creșerile suplimentare ale prețului petrolului, deși Brent a crescut în continuare cu peste 40% în acest an.
China nu dezvăluie public dimensiunea stocurilor sale de țiței, dar o serie de companii folosesc instrumente precum sateliții pentru a estima livrările. Unii estimează că națiunea are capacitatea de a stoca peste 1 miliard de barili de stocuri comerciale și strategice combinate. Estimările unor terți indică, de asemenea, că livrările au crescut recent din cauza focarului de Covid-19.
„Există încă loc să reaprovizioneze stocurile și ar fi o bună oportunitate pentru ei să facă acest lucru, dacă pot fi obținute în condiții atractive din punct de vedere comercial”, a declarat Jane Xie, analist senior de petrol la firma de date și analiză Kpler.
China in Talks With Russia to Buy Oil for Strategic Reserves https://t.co/PpeCbamXfb
— Cheryl Batchelor (@CherylBatchelo3) May 19, 2022
Atingerea Rezervelor
Kpler estimează că stocurile totale sunt de 926,1 milioane de barili, în creștere față de 869 de milioane de barili la jumătatea lunii martie -- dar încă cu 6% mai mici decât un record din septembrie 2020. Prin comparație, Rezerva Strategică de Petrol din SUA are o capacitate de 714 milioane de barili. În prezent deține aproximativ 538 de milioane de barili.
China a vândut țiței din rezervele sale strategice anul trecut, într-o mișcare istorică de a încerca să îmblânzească prețurile petrolului, care au crescut vertiginos pe măsură ce economiile majore și-au revenit în urma pandemiei. Acțiunea a avut un impact de scurtă durată, doar epuizând stocurile și crescând perspectiva că China să se reaprovizioneze la prețuri mai mari.
La scurt timp după vânzări, SUA au numit China împreună cu alți mari consumatori de petrol din Asia, inclusiv India și Japonia, ca participanți la o eliberare coordonată a rezervelor strategice. Nu este clar dacă China și-a folosit stocurile de urgență ca parte a acestei inițiative conduse de SUA.