Biarritz: trei activiști arestați după ce au spart casa fiicei lui Vladimir Putin; voiau să primească acolo refugiați

16 Mar 2022
Biarritz: trei activiști arestați după ce au spart casa fiicei lui Vladimir Putin; voiau să primească acolo refugiați

Trei bărbați au fost eliberați după ce fuseseră arestați pentru că au spart o vilă din Biarritz, în sud-vestul Franței, aparținând fostului ginere al președintelui rus Vladimir Putin unde au desfășurat steagul ucrainean. Voiau să o pregătească pentru a primi refugiații ucraineni, scrie Libération.

Cei trei au publicat aproape imediat pe rețelele de socializare fotografiile vizitei lor și, mai ales, a principalului lor gest: fluturarea unui steag ucrainean de pe balconul acestei clădiri somptuoase din Biarritz aparținând lui Kirill Chamalov, fostul ginere al președintelui rus Vladimir Putin după căsătoria acestuia cu Katerina Tikhonova, fiica cea mică a lui Putin.

Luni, 14 martie, trei persoane au fost arestate după ce au pătruns într-o vilă din Biarritz, o stațiune franceza pe coasta de vest, a confirmat procuratura din Bayonne pentru Liberation. A fost deschisă o anchetă pentru „spargere de locuințe”, precizează procuratura.

„Nu credeau că încalcă legea”, spune Vladimir Osechkin, președintele asociației Fundația Noii Dizidenți, creată în 2021 de refugiații politici ruși adunați în sud-vestul Franței. „Cei trei au crezut că această casă este sancționată împotriva Rusiei și că proprietarul nu mai are dreptul la ea”, explică managerul, care se spune „foarte zguduit de această afacere”. Obiectivul lor era foarte clar: „Să viziteze locurile și să pregătească casa pentru a putea primi refugiați ucraineni”.


Primirea refugiaților ucraineni
Cele trei persoane au fost eliberate luni seara cu o simplă reamintire a legii, a declarat unul dintre avocații lor pentru Liberation. Printre aceștia s-a numărat și Pierre Haffner, o fostă figură a vestelor galbene din Țara Bascilor, un activist apropiat cercurilor dizidente ruse.

Alături de el se aflau doi refugiați politici ruși, Slavik Krivonosenko și Serghei Saveliev. Acesta din urmă este vicepreședinte al Fundației Noii dizidenți și documentează, precum Vladimir Osechkin, tortura aplicată în închisorile din țara sa natală.

Într-un videoclip postat pe canalul lor de YouTube, Serghei Savelyev este filmat explorând vila „Alta Mira”, o fațadă albastru deschis Napoleon al III-lea, construită pe marginea unei stânci.

„Dorința lor a fost să evalueze nevoile de curățenie, așternut, capacități de primire, pentru a putea găzdui ucrainenii”, explică Vladimir Osechkin, care afirmă că pregăteau o scrisoare pentru a-l informa pe primarul orașului Biarritz despre proiectul lor la momentul arestării lor.

Pierre Haffner a postat un videoclip similar, de când a fost șters de pe canalul său de YouTube, cu titlul „victorie la Biarritz, capturarea palatului lui Putin” sau „Casa Poporului este gata să primească refugiații din regimul Putin”. „Această casă a fost cumpărată cu bani furați de Putin, de mafia lui, de la poporul rus și de la popoarele asuprite de Rusia lui Putin”, a comentat el.

sursa: Liberation

Alte stiri din Externe

Ultima oră