Măștile au căzut. Natura lui Putin și puterea rusă strălucește în plină lumină - o lumină aspră și înspăimântătoare. Apare un regim disperat, irațional, pregătit pentru toată violența și toate minciunile pentru a supraviețui și a-și atinge scopurile. Un dictator în război nu numai cu Ucraina, ci și cu Occidentul și cu cei ai săi care nu sunt de acord cu el, scrie Le Figaro despre discursul lui Putin din 16 martie când a numit războiul o oportunitate pentru o „autopurificare a societății”, pe care vrea să o unească împotriva unei „a cincea coloane” formată din ruși care sunt agenți ai intereselor occidentale.
Tonul și vocabularul alese de stăpânul Kremlinului pentru a denunța inamicul în termen amintesc de anii lui Stalin și prevestesc revenirea epurărilor.
Discursul agresiv rostit marți de Vladimir Putin nu necesită o exegeză savantă, deoarece este directă și brutală. Acest discurs marchează „punctul de cotitură” pe care îl reprezintă pentru Rusia ziua de 24 februarie, scrie miercuri jurnalistul Mihail Rostovsky de la Moskovsky Komsomolets, într-un context de blocare masivă a presei ruse.
„Este manifestul politic care va defini direcția Rusiei pentru deceniile viitoare… Putin arată ca un izvor care a fost de mult comprimat… și se relaxează brusc pentru a se propulsa în spațiul strategic, nu mai trebuie să ascundă ceea ce a păstrat în colțuri ale sufletului lui, e liber”, comentează el.
Primul element al „manifestului”: revenirea la vechea doctrină sovietică a ideologului Jdanov, conform căreia „toți cei care nu sunt cu noi sunt împotriva noastră”. Putin pune în aceeasi oală occidentalii, „naziștii ucraineni” și ceea ce el numește „a cincea coloană” de „trădatori naționali” care ar încerca să „slăbească” și să distrugă Rusia.
Vladimir #Poutine a donné, mercredi 16 mars, un discours d’une violence rare, déclarant que la Russie ne pardonnerait pas aux “traîtres” qui “rampent” devant la “caste supérieure occidentale”. https://t.co/JS5qW9rIjw
— Courrier inter (@courrierinter) March 17, 2022
„Occidentul colectiv încearcă să spargă societatea noastră speculând cu privire la victimele militare și efectele sancțiunilor, pentru a provoca opoziția civică în Rusia folosind a cincea sa coloană. Dar fiecare popor, în special poporul rus, va putea întotdeauna să recunoască mizeria și trădătorii, să-i scuipe așa cum am scuipa o muscă care ne-a intrat în gură”, lansează Putin, vizibil clocotind de furie, într-o conferință video în fața întreagii elite a țării.
„Nu îi judec pe cei cu vile în Miami sau pe Riviera Franceză”. "Sau cei care nu se potdescurca fără stridii sau foie gras sau așa-numitele „libertăți de gen”.„Problema este că ei există mental acolo, și nu aici, cu oamenii noștri, cu Rusia.
"În astfel de situații, mulți oameni se dovedesc a fi trădători și ne lasă singuri viața. Unii renunță, alții pleacă din țară. Este o purificare. Alții încalcă legea și sunt pedepsiți conform legii" spune Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Tonul și vocabularul alese pentru a denunța inamicul din interior amintesc, evident, de anii lui Stalin. Dorința de a-i pedepsi pe cei care îndrăznesc să meargă împotriva cursului puterii este transparentă și sugerează revenirea epurărilor.
„Codul de norme... al tradițiilor după care vom trăi s-a schimbat într-o clipă”, notează Rostovski. Tirada lansată împotriva trădătorilor a fost confirmată într-un mod înfiorător miercuri și de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, care a estimat că conflictul din Ucraina va permite „autopurificarea” țării. „În astfel de situații, mulți oameni se dovedesc a fi trădători și ne părăsesc viața pe cont propriu. Unii renunță, alții pleacă din țară. Este o purificare. Alții încalcă legea și sunt pedepsiți conform legii”, a spus el, în timp ce fostul prim-ministru Dmitri Medvedev, secretar al Consiliului de Securitate, a urmat exemplul liderului său, acuzând „Russofobia pură și goală a Occidentului care se gândește doar la slăbirea și distrugerea Rusiei”.
În discurs, nici un cuvânt pentru a recunoaște erorile sau eșecurile, nici pentru a schița o cale de ieșire din criză. „Operațiunea decurge conform planului și Rusia nu a avut altă opțiune”, pentru că era necesar să se pună capăt „genocidului” oamenilor din Donbass și planurilor marțiale ale Ucrainei și NATO „pe care se pregăteau să le relueze. Crimeea”, a spus Putin.
Acesta este al doilea izvor al discursului: folosirea minciunilor în proporții orwelliene. Astfel, el vorbește despre 14.000 de victime civile ale conflictului din Donbass, când vine vorba de bilanțul războiului, inclusiv aproape 5.000 de soldați de fiecare parte! În plus, a remarcat recent Alexei Venediktov, editorul postului de radio Echo de la Moscova, acum dizolvat, delegatul pentru drepturile omului în regiunile separatiste pro-ruse a numărat oficial 8 morți de civili în 2021 și 12 în 2020. Dar ce contează ! În retorica lui Putin, totul este invers, rescris: ucrainenii ar fi cei care și-ar ucide populațiile în timp ce rușii le protejează.
Într-un efect de oglindă amețitor, fostul KGBist vorbește despre Occident ca despre un „imperiu al minciunilor”. „Minciuna a devenit o artă a acestei puteri”, descifrează un foarte renumit psiholog ucrainean, Evgueni Komarovski. În lumina acestui discurs, vedem un scenariu de „coreeanizare de nord” a Rusiei care se profilează dacă echipa lui Putin supraviețuiește războiului din Ucraina.
Dar o Coreea de Nord la nivelul întregului continent, cu mii de focoase nucleare.