CIA avertizează asupra riscului nuclear după eșecurile militare ale Rusiei: "Suntem foarte îngrijorați"

15 Apr 2022
CIA avertizează asupra riscului nuclear după eșecurile militare ale Rusiei: "Suntem foarte îngrijorați"

Eşecurile militare din Ucraina l-ar putea determina pe preşedintele rus Vladimir Putin să folosească o armă nucleară tactică sau de mică putere, a declarat joi şeful CIA, William Burns, scrie AFP citată de L'Express.

„Având în vedere că președintele Putin și conducerea rusă s-ar putea scufunda în disperare, având în vedere eșecurile pe care le-au suferit până acum din punct de vedere militar, niciunul dintre noi nu poate accepta amenințarea reprezentată de potențiala utilizare a armelor nucleare tactice sau nucleare de mică putere”, a spus Burns în timpul unui discurs la Atlanta.

Kremlinul a vorbit despre punerea în alertă a forțelor sale nucleare „dar nu am văzut cu adevărat niciun semn concret, cum ar fi desfășurari sau măsuri militare care ar putea agrava îngrijorările noastre”, a adăugat șeful principalei agenții de informații americane, vorbind studenților de la Universitatea Tehnologică Georgia.

"Evident că suntem foarte îngrijorați. Știu că președintele (Joe) Biden este profund îngrijorat de riscul celui de-al treilea război mondial și face totul pentru a evita să ajungă în punctul în care un conflict nuclear devine posibil", a adăugat el.

Rusia are multe arme nucleare tactice, mai puțin puternice decât bomba de la Hiroshima, în conformitate cu doctrina sa „escalare - des-escaladare” care ar consta în folosirea mai întâi a unei arme nucleare de putere redusă pentru a recâștiga avantajul în cazul unui conflict convențional cu Occidentul.

Dar această ipoteză presupune că „NATO intervine militar pe teren în Ucraina în timpul acestui conflict, iar acesta nu e ceva care este planificat,  așa cum a precizat președintele”, a spus el.

Reamintindu-și că a fost ambasadorul Statelor Unite la Moscova, domnul Burns nu a avut cuvinte suficient de dure pentru un Vladimir Putin „răzbunător”, „încăpățânat”, care de-a lungul anilor s-a scufundat într-un „amestec exploziv de nemulțumiri, ambiție și nesiguranță”.

„În fiecare zi, Putin demonstrează că o putere în scădere poate fi la fel de destabilizatoare ca o putere în creștere”, a adăugat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră