Americanii insistă: există ”probe imense” că noul coronavirus provine din laboratorul de la Wuhan

03 Mai 2020 | scris de A.V.
Americanii insistă: există ”probe imense” că noul coronavirus provine din laboratorul de la Wuhan

Secretarul american de Stat Mike Pompeo a susţinut duminică faptul că ar exista dovezi semnificative conform cărora noul coronavirus provine dintr-un laborator al oraşului chinez Wuhan, localitatea de unde s-a declanşat pandemia de COVID-19.

''Există probe imense că de acolo a plecat'', a insistat secretarul american de Stat într-o declaraţie acordată postului ABC, însă a refuzat să spună dacă el crede că virusul ar fi fost eliberat în mod intenţionat de chinezi.

Dar ''China este cunoscută pentru predilecţia ei de a infecta lumea şi de a folosi laboratoare care nu respectă normele'', a ţinut el să adauge, afirmând în continuare că ''nu este prima dată când lumea este pusă în pericol de un virus provenit din laboratoarele chineze''.

Pe de altă parte, Mike Pompeo şi-a exprimat regretul asupra lipsei cooperării din partea autorităţilor chineze pentru a elucida originea pandemiei. ''Ei continuă să împiedice accesul occidentalilor, al celor mai buni medici. Trebuie să putem merge acolo. Încă nu avem eşantioanele virusului de care avem nevoie'', a argumentat şeful diplomaţiei americane.

Declaraţiile sale vin după ce preşedintele Donald Trump a spus joi că noul coronavirus provine din laboratorul de virusologie din Wuhan şi a ameninţat China cu noi taxe vamale. 

Oficiali americani cred că decizia Chinei de a ascunde amploarea epidemiei de coronavirus şi gradul de contagiere provine din nevoia de a acumula stocuri medicale necesare pentru a reacţiona la această criză, arată documente ale serviciilor de informaţii citate de agenţia Associated Press.

Liderii chinezi „au ascuns intenţionat severitatea" epidemiei la începutul lunii ianuarie, conform unui raport de informaţii de patru pagini elaborat de oficiali din cadrul Departamentului pentru Securitatea Internă din SUA datat 1 mai.

În schimb,  serviciile de informaţii americane au anunţat joia trecută că au ajuns la concluzia că noul coronavirus „nu a fost creat de om sau modificat genetic”.

Serviciile încearcă încă să determine dacă epidemia a provenit de la animale infectate sau dacă a fost rezultatul unui accident din laboratorul de la Wuhan.

Conform Reuters, Biroul Serviciilor Naţionale de Informaţii a infirmat teoriile conspiraţiei ale activiştilor anti-China şi ale unor partizani ai preşedintelui SUA Donald Trump care susţineau că noul coronavirus a fost creat de cercetători chinezi ca armă biologică şi că ar fi „scăpat” dintr-un laborator.

Documentul menţionează precizări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care la 21 aprilie a afirmat că toate dovezile arată că acest virus a fost transmis de animale în China, anul trecut, şi că nu a fost fabricat într-un laborator.

Intensificarea retoricii Washingtonului coincide cu apariţia unor critici în SUA referitoare la reacţia Administraţiei la criza medicală, care ar fi fost lentă şi inadecvată. Rivalii politici ai preşedintelui Donald Trump l-au acuzat că a început să acuze China, un adversar geopolitic al SUA dar un partener comercial esenţial, în încercarea de a dispersa criticile interne.

Puteți urmări aici declarațiile lui Pompeo:

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră