Noul ghid al OMS spune că genul „nu se limitează la bărbați sau femei”

13 Iul 2022
Noul ghid al OMS spune că genul „nu se limitează la bărbați sau femei”

Organizația Mondială a Sănătății urmează să își actualizeze îndrumările privind genul pentru a declara că „sexul nu se limitează la bărbați sau femei”, scrie New York Post.

Oficialii organizației internaționale de sănătate au declarat că își modernizează „manualul de integrare a perspectivei de gen” publicat inițial în 2011. Îndrumările utilizate de profesioniștii din domeniul sănătății din întreaga lume sunt actualizate pe baza „noilor dovezi științifice și progres conceptual” privind genul, sănătatea și dezvoltarea.

„Procesul de revizuire și actualizare se va baza pe munca extinsă deja prezentată în manual”, se arată pe site-ul web al OMS .

Noul ghid va actualiza „conceptele cheie despre gen”, precum și extinderea conceptului de intersecționalitate, care examinează modul în care „dinamica puterii de gen” interacționează cu alte ierarhii de privilegii sau dezavantaje, ceea ce duce la rezultate diferite de sănătate în rândul acelor indivizi.

Manualul actualizat va „depăși abordările non-binare” pentru a recunoaște că identitatea de gen există într-un continuum și că „sexul nu se limitează la bărbați sau femei”, spune OMS.

De asemenea, se așteaptă ca ghidul să introducă „noi cadre de gen, echitate și drepturile omului”, precum și instrumente nespecificate pentru a sprijini în continuare aceste concepte.

Revizuirea și actualizarea manualului de 146 de pagini se realizează în parteneriat cu Institutul Internațional pentru Sănătate Globală al Universității Națiunilor Unite.

„În vara și toamna anului 2022, oamenii vor avea ocazia să ofere contribuții și feedback din recenziile actualizărilor și să participe la un atelier de validare”, continuă OMS.

Actualul manual „Gender Mainstreaming for Health Managers: A Practical Approach” este prezentat ca un „ghid ușor de utilizat” pentru a crește gradul de conștientizare și a dezvolta abilități privind analiza de gen și planificarea sensibilă la gen în domeniul sănătății.

Nu este clar când va fi finalizat și distribuit manualul revizuit, dar unii experți consideră actualizarea ca fiind problematică.

„Este o respingere a biologiei de bază – și [o] greșeală”, a declarat Jenny Gamble, profesor la Școala de Nursing, Moașe și Sănătate de la Universitatea Coventry, pentru Daily Mail . „Biologia este un factor cheie al sănătății și al bolii.”

Noul ghid ar putea duce la probleme neprevăzute, a insistat Gamble.

„A nu fi clar cu privire la biologia de bază deschide ușa către o serie de probleme, inclusiv comunicarea foarte slabă a sănătății, dar și date distorsionate”, a spus Gamble.

Un alt expert în asistență medicală și moașă de la Universitatea Western Sydney a fost de acord, spunând că noile îndrumări viitoare ale OMS sunt îngrijorătoare.

„Formularea referitoare la existența mai mult decât sexul masculin și feminin este îngrijorătoare”, a spus dr. Karleen Gribble pentru presa. „Site-ul web spune că manualul este actualizat în lumina noilor dovezi științifice și a progresului conceptual privind genul, sănătatea și dezvoltarea.”

Dar nu există „dovezi științifice” care să sugereze mai mult de două sexe, a spus Gribble.

„Mai degrabă, ideea că există mai mult de două sexe este o înțelegere postmodernă, neștiințifică, care nu ar trebui să fie susținută de OMS”, a spus ea.

Oficialii OMS ar putea să-și actualizeze îndrumările pentru a include mai mult persoanele intersexuale, dar Gribble consideră că noul manual ar putea fi „inexact și stigmatizator”.

Ea este, de asemenea, îngrijorată că femeile de toate vârstele vor avea de suferit având în vedere accentul sporit pus pe identitatea de gen.

„Dacă se întâmplă acest lucru, acest lucru va dilua aproape sigur concentrarea asupra dezavantajului sever al sănătății cu care se confruntă femeile și fetele în multe țări, deoarece sunt femei, ceea ce nu poate fi decât un lucru rău”, a spus Gribble pentru Daily Mail.

„Mulți dintre noi, care lucrăm la nivel internațional în domeniul sănătății materne și a copilului, suntem foarte îngrijorați de faptul că limbajul „de-sexualizat” se răspândește în organizațiile ONU precum OMS și Fondul Internațional de Urgență pentru Copii al Națiunilor Unite.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră