Organizația Mondială a Sănătății va redenumi oficial variola maimuțelor din cauza îngrijorărilor legate de stigmatizarea și rasismul din jurul virusului care a infectat peste 1.600 de oameni în peste două duzini de țări, scrie Bloomberg.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a anunțat marți dimineață că organizația „colaborează cu parteneri și experți din întreaga lume la schimbarea numelui virusului variolei maimuței, a tulpinilor acestuia și a bolii pe care o provoacă”. El a spus că OMS va face anunţuri despre noile nume cât mai curând posibil.
Peste 30 de oameni de știință internaționali au declarat săptămâna trecută că eticheta variolei maimuțelor este discriminatorie și stigmatizantă și că este nevoie „urgent” de a îl redenumi. Numele actual nu se potrivește cu ghidurile OMS care recomandă evitarea regiunilor geografice și a numelor de animale, a spus un purtător de cuvânt.
Propunerea vine în urma unei controverse similare care a izbucnit atunci când OMS a trecut rapid să redenumească SARS-CoV-2, după ce oamenii din întreaga lume l-au numit virusul din China sau Wuhan în absența unei desemnări oficiale. Sursa animală reală a variolei maimuțelor, care a fost găsită la o mare varietate de mamifere, rămâne necunoscută.
„În contextul actualului focar global, referirea continuă și nomenclatura acestui virus fiind african nu este doar inexactă, ci este și discriminatorie și stigmatizantă”, a spus grupul de oameni de știință într-o scrisoare online.
OMS consultă experți în ortopoxvirusuri -- familia căreia îi aparține variola maimuței -- pentru nume mai potrivite, a spus un purtător de cuvânt. Alte nume de boli care contravin ghidurilor includ gripa porcină, conform recomandărilor comune ale OMS, Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor și Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.
Numirea bolilor „ar trebui făcută cu scopul de a minimiza impactul negativ”, a spus purtătorul de cuvânt într-un e-mail, „și de a evita ofensarea oricăror grupuri culturale, sociale, naționale, regionale, profesionale sau etnice”.
Variola maimuță a fost endemică în vestul și centrul Africii de zeci de ani, dar cazurile au fost asociate în principal cu transmiterea de la animale, mai degrabă decât cu transmiterea de la om la om. În focarele anterioare din afara țărilor africane, cum ar fi în SUA în 2003, cazurile au fost legate de contactul cu animale purtătoare de virus sau de călătorii în regiunile în care acesta este endemic. Deși nu este încă clar cum variola maimuțelor a pătruns la oameni în focarul actual, virusul s-a răspândit prin contact apropiat, intim - o schimbare față de episoadele anterioare.
Alte grupuri au avertizat despre stigmatizarea comunicării despre variola maimuțelor. La sfârșitul lunii mai, Asociația Presei străine din Africa a cerut presei occidentale să nu mai folosească fotografii cu oameni de culoare pentru a evidenția cum arată afecțiunea în articolele din SUA sau Marea Britanie. În săptămânile de după, oamenii de știință au ridicat, de asemenea, faptul că leziunile cu care se prezintă pacienții în acest focar actual au fost, în multe cazuri, diferite de ceea ce a fost documentat istoric în Africa.
„Ca orice altă boală, poate apărea în orice regiune a lumii și poate afecta pe oricine, indiferent de rasă sau etnie”, a scris grupul. „Ca atare, credem că nicio rasă sau tenul pielii nu ar trebui să fie fața acestei boli.”
Oamenii de știință de la OMS și alte instituții au subliniat că a fost puțină atenție internațională acordată virusului până când s-a răspândit în țări din afara Africii. Fiecare caz de variolă a maimuței „ar trebui tratat cu aceeași atenție și sentiment de urgență ca și în prezent în țările europene și în America de Nord”, a spus grupul de 30 de oameni de știință în scrisoarea lor de săptămâna trecută.
Ce sont les singes qui sont allés se plaindre à Tedros car ils ne voulaient plus être assimilés à ces stupides humains?https://t.co/Oz8V5Fqrl1
— Bordes (@Bordes33673978) June 14, 2022