OMS cere reducerea numărului de parteneri sexuali pentru a ajuta la combaterea variolei maimuțelor

01 Iun 2022
OMS cere reducerea numărului de parteneri sexuali pentru a ajuta la combaterea variolei maimuțelor

Este posibil ca boala să nu poată fi controlată, oficialii recunosc că Europa este „epicentrul celui mai mare focar raportat vreodată” în afara Africii, scrie The Telegraph.

Variola maimuței ar putea să nu poată fi controlată, a recunoscut Organizația Mondială a Sănătății, în timp ce a îndemnat oamenii să „reducă numărul de parteneri sexuali” pentru a ajuta la stoparea focarului.

Într-o declarație de marți, Dr. Hans Kluge, șeful biroului OMS pentru Europa, a declarat că, deși răspunsul la variola maimuțelor nu ar trebui să imite amploarea restricțiilor de tip Covid, autoritățile sanitare trebuie să ia măsuri „semnificative și urgente” pentru a atenua amenințarea.

„Dar – și acest lucru este important – nu știm încă dacă vom putea să-i stăpânim complet răspândirea”, a avertizat Dr. Kluge. OMS a susținut până acum că lumea are „o oportunitate de a opri acest focar”.

Oficialul OMS a adăugat că Europa se află în prezent la „epicentrul celui mai mare și cel mai răspândit din punct de vedere geografic focar de variolă a maimuței raportat vreodată” în afara Africii de Vest și Centrale, unde boala este endemică. El a sugerat că explozia bruscă a cazurilor sugerează că transmiterea a fost „în curs de desfășurare încă de la mijlocul lunii aprilie”.

Potrivit unei echipe de la global.health care urmărește răspândirea variolei maimuțelor, 70% din aproximativ 700 de cazuri confirmate sau suspectate raportate la nivel mondial au fost găsite în Europa, unde transmiterea a fost legată de rave-uri recente, petreceri și saune pentru adulți. UKHSA a anunțat marți încă 11 infecții în Anglia, ducând numărul Marea Britanie la 190.

„Potențialul de transmitere ulterioară în Europa și în alte părți în timpul verii este mare”, a avertizat Dr. Kluge. „În următoarele luni, multe dintre zecile de festivaluri și petreceri mari planificate oferă alte contexte în care poate avea loc amplificarea.”

El a sugerat că, pe lângă izolarea cazurilor și monitorizarea contactelor acestora, autoritățile sanitare ar trebui să sprijine în mod activ organizatorii adunărilor în masă pentru a comunica riscurile bolii - și cum să minimizeze răspândirea. Aceasta include reducerea activității sexuale.

„Vom întrerupe transmiterea dacă acționăm acum... [pentru] creșterea gradului de conștientizare și împărtășirea de informații despre modul în care oamenii își pot reduce riscul de expunere, inclusiv prin reducerea numărului de parteneri sexuali pe care îi au”, a spus Dr. Kluge.

Până acum, majoritatea cazurilor au fost identificate în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați, dar Dr. Kluge a subliniat că oricine poate fi infectat. „Tinerii, indiferent de sex și orientare sexuală sau activitate” ar trebui să fie conștienți de cum să reducă riscurile de a prinde și răspândi variola maimuțelor, a spus el.

Recomandarile din Marea Britanie sugerează că cazurile ar trebui, de asemenea, să se abțină de la sex în timp ce sunt simptomatice și să folosească un prezervativ timp de opt săptămâni după infecție ca măsură de precauție. OMS a adăugat că încă nu este clar dacă virusul se poate „răspândi de la o persoană la alta prin sperma sau fluide vaginale și nici dacă virusul ar putea persista în aceste fluide corporale pentru perioade mai lungi de timp”.

Un înalt oficial britanic din domeniul sănătății a declarat pentru Telegraph că femeile însărcinate, copiii și persoanele imunodeprimate sunt cel mai mult la risc și ar trebui să li se acorde prioritate pentru vaccin dacă sunt expuși la un caz de variolă a maimuței, iar următoarea prioritate este bărbații gay.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră