Prima doamnă a Ucrainei pledează la OMS pentru sănătatea mintală

23 Mai 2022
Prima doamnă a Ucrainei pledează la OMS pentru sănătatea mintală

Prima doamnă a Ucrainei Olena Zelenska a denunțat luni (23 mai) „ororile” inimaginabile provocate de forțele ruse în Ucraina într-un discurs adresat Organizației Mondiale a Sănătății, sub forma unui pledoarii pentru sănătate mintală, scrie Le Figaro

Olena Zelenska a vorbit la OMS în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelensky a cerut sancțiuni „maxime” împotriva Rusiei, în timpul unui discurs prin videoconferință în cadrul reuniunii Forumului Economic Mondial de la Davos.

Războiul Rusiei „a arătat orori pe care nu ni le-am fi putut imagina”, a declarat ea Adunării Mondiale a Sănătății, cel mai important organism decizional al OMS, în cadrul unei întâlniri prin videoconferință.

„OMS se angajează să protejeze drepturile omului cele mai esențiale pentru viață și sănătate. Astăzi, amândouă sunt violate în Ucraina”, a spus ea.

Ascuns în metrou timp de 3 luni
Ea a vorbit despre pericolele războiului care afectează zilnic civilii ucraineni și sistemul de sănătate. În prezent, a subliniat Olena Zelenska, „niciun ucrainean, adult sau copil, nu poate fi sigur că se va trezi mâine și că o rachetă nu va zbura deasupra casei lui”. „Medicii nu pot fi siguri că ambulanțele lor nu vor fi bombardate”, a spus ea.

Dar ea a vorbit și despre consecințele pe termen lung ale războiului, în special în ceea ce privește sănătatea mintală, o provocare pe care țara ei intenționează să o facă față cu sprijinul OMS.

„Aș putea cita multe exemple teribile, dar voi cita unul care arată amploarea fenomenului”, a spus prima doamnă a Ucrainei.

„Oamenii s-au ascuns în metroul Harkov în cele trei luni de război,... locuiesc acolo cu copiii și animalele lor de companie. Pentru că în toate aceste luni, Harkov a fost bombardat. Și acum că metroul trebuie repus în funcțiune pentru prima dată de la război, se dovedește că sunt sute de oameni care nu au ieșit niciodată la suprafață după atâta vreme” și care trebuie să se forțeze să facă asta, a spus ea. Ea a cerut comunității internaționale să sprijine Ucraina în fața acestei provocări, înainte de a obține „victoria” nu numai în război ci și în fața consecințelor lui fiziologice.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră