Dr. Tedros a fost reales ca șef al OMS pentru un al doilea mandat

25 Mai 2022
Dr. Tedros a fost reales ca șef al OMS pentru un al doilea mandat

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al Organizației Mondiale a Sănătății, a fost reales marți, 24 mai, pentru un al doilea mandat. El a vorbit deja despre provocările care urmează, scrie AFP citata de OuestFrance

Primul african care a condus OMS, etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost reales marți, 24 mai 2022 pentru un al doilea mandat și și-a exprimat în lacrimi speranța „că pacea va veni”, împărtășindu-și amintirile despre „copil al războiului” trezite de o călătorie recentă în Ucraina.

155 de voturi contra 5
Pariul s-a făcut aproape înainte de votul secret de la Adunarea Mondială de la Geneva: Dr. Tedros, așa cum îi place să se numească, a fost singurul candidat în cursă și susținut de multe state membre, care cântăresc foarte mult în Organizația Mondială a Sănătății. .

„Sunt mândru că sunt la OMS”, a lansat directorul general, mulțumind delegaților „pentru încrederea acordată”. Potrivit mai multor surse, acesta a obținut 155 de voturi împotriva a 5.

Chipul acestui specialist în malarie, absolvent în imunologie și doctor în sănătate comunitară a ajuns să întruchipeze lupta OMS împotriva pandemiei de Covid-19, cu succesele și eșecurile ei.

„Această pandemie a fost total fără precedent și am construit barca în timp ce navigam”, a recunoscut Dr. Tedros, adăugând: „Sperăm că vom putea preveni următoarea pandemie sau să o gestionăm cât mai eficient posibil”.

El a adus un omagiu strălucitor colegilor săi „pe care i-am văzut muncind din greu și cu bună credință” în timpul celei mai grave pandemii din un secol.

El vrea să vadă alegerea sa ca un vot de încredere în întreaga organizație.

Priorități pentru acest al doilea mandat
Directorul general și-a prezentat prioritățile Adunării: asigurarea că oamenii sunt sănătoși, punerea asistenței medicale primare în centrul acoperirii universale a sănătății, pregătirea și răspunsul pentru situații de urgență, instrumente pentru a preveni și vindeca mai bine. Și a păstrat pentru final promisiunea „de a consolida îmbunătățirea constantă a OMS”.

Loyce Pace, reprezentantul administrației americane, nu a omis să-i amintească directorului general nou reales că nu este vorba de a se odihni pe lauri.

„Într-adevăr, mai sunt încă multe de făcut pentru a moderniza OMS, pentru a fi mult mai eficientă și mai receptivă și știm că vă angajați în acest sens”, a spus ea, reluând un sentiment larg împărtășit între membri.

Câteva provocări în timpul primului său mandat
De fapt, primul mandat al doctorului Tedros nu a fost lipsit de probleme, cum ar fi atitudinea considerată prea conciliantă față de China la începutul Covid-19, înainte ca un ton mai ferm să-i câștige mustrări de la Beijing.

De asemenea, a fost criticat pentru că a reacţionat prea încet la scandalul de exploatare sexuală de care sunt acuzaţi anumiţi angajaţi.

Iar pandemia a arătat, de asemenea, că apelurile sale rămân adesea neascultate, mai ales când solicită mai multe resurse pentru țările cele mai sărace.

Dar tocmai din punct de vedere financiar această Adunare se va dovedi, fără îndoială, cea mai fructuoasă pentru că ar trebui să adopte o nouă metodă de finanțare a organizației - care are un buget bienal de doar 5,8 miliarde de dolari - oferindu-i fonduri mai stabile, mai previzibile și mai multă flexibilitate pentru implementarea priorităților sale.

„Nu numai că m-ați ales, dar îmi oferiți și un cadou incredibil”, a spus directorul general.

„Copilul războiului” și om al păcii
Dar discursul de mulțumire a fost marcat mai ales de multă emoție din partea celui care vrea să fie înainte de toate un om al păcii.

„Sunt un copil al războiului”, a spus el încă o dată în Adunare, povestind o copilărie săracă, marcată de război și moartea unui frățior din lipsă de medicamente.

„Este ca o întoarcere în timp dureroasă”, a spus el în lacrimi înainte de a se referi la o călătorie recentă în Ucraina, devastată de invazia armatei ruse.

„Când am văzut copiii, mi-au revenit imagini de acum peste 50 de ani, atât de vizibile, eram bântuit, mirosurile de război, sunete de război, priveliști ale războiului. Nici nu pot să înțeleg, era atât de clar deși s-a întâmplat cu atâta vreme în urmă”, a spus bărbatul care se confruntă din nou cu război în regiunea natală Tigray din Etiopia.

„Nu vreau să se întâmple asta nimănui și de aceea sper că se va întâmpla pacea”.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră