Cu peste 2.100 de infecții în țările neendemice, variola maimuței este „reală și îngrijorătoare”, au declarat miercuri oficialii Organizației Mondiale a Sănătății, anunță The National.
În timpul unei conferințe de presă pentru regiunea sa mediteraneană de est, oficialii OMS au declarat că organismul va convoca un comitet de urgență pe 23 iunie pentru a aborda în mod specific numărul tot mai mare de cazuri de variola maimuțelor la nivel mondial.
Organismul mondial de sănătate a spus, totuși, că nu este nevoie de o campanie de vaccinare în masă și că tratamentele pentru cei infectați ar trebui să se concentreze pe simptome până când medicamentele care vizează virusul devin mai disponibile pe scară largă.
De asemenea, a abordat controversa continuă cu privire la nomenclatura a două tipuri separate de variola maimuțelor: clada vest-africană – responsabilă pentru focarul din 2022 – și clada din Bazinul Congo (Africa Centrală).
O petiție care protestează împotriva etichetării celor două clade a fost înaintată la OMS în această lună de un grup de oameni de știință care au cerut redenumirea bolii fără a menționa originea geografică specifică, deoarece acest lucru ar putea duce la impresii negative asupra acelor țări.
Directorul regional de urgență interimar al OMS pentru Marea Mediterană de Est, Rick Brennan, a declarat în timpul conferinței că un comitet de redenumire supraveghează în prezent cererea și a reiterat promisiunea anterioară a directorului general al organizației, Tedros Adhanom Ghebreyesus, că bolii va primi un nume științific bazat pe pe genomul său - o practică care nu a fost adoptată atunci când a fost descoperită prima dată variola maimuțelor, rezultând denumirile nepotrivite ale subtipurilor sale.
Ca răspuns la criticii care spun că redenumirea bolii este pur și simplu un mijloc de a pacifica continentul african înainte ca acesta să obțină din nou capătul scurt al bățului în ceea ce privește disponibilitatea vaccinurilor și tratamentelor pentru variola maimuțelor, OMS a spus că o distribuție echitabilă a medicamentele sunt o prioritate de top.
Aceasta este una dintre cele mai importante lecții pe care le-a învățat din Covid-19, a spus acesta, când disponibilitatea vaccinurilor a fost semnificativ mai mare în țările dezvoltate decât în țările mai sărace.
Deși nu există încă medicamente care tratează direct variola maimuței, este similară genetic cu variola, a spus OMS, ceea ce înseamnă că medicamentele antivirale precum tecovirimat s-ar putea dovedi a fi eficiente în combaterea acesteia.
Dar producția acestui medicament a fost până acum lentă din cauza numărului mic de cazuri de boli pe care le tratează.
OMS a spus că lucrează în prezent cu producătorii pentru a crește producția de tratamente împotriva variolei maimuțelor, precum și de vaccinuri, dar acestea vor fi inițial rezervate lucrătorilor din domeniul sănătății expuși frecvent la virus.
Organizația a spus că biroul său regional din estul Mediteranei lucrează îndeaproape cu aparatele de sănătate din Emiratele Arabe Unite, Maroc și Liban, care au înregistrat cazuri în rândul rezidenților.
Directorul regional al OMS pentru Marea Mediterană de Est, Ahmed El Mandhari, a declarat în timpul conferinței de miercuri că situația actuală rămâne un „focar”, deoarece nu s-a răspândit încă suficient de larg pentru a fi numită o epidemie. El i-a îndemnat pe oricine care se confruntă cu simptome să se prezinte la cea mai apropiată unitate medicală.