De la începutul lunii mai, peste 1.600 de cazuri confirmate au fost raportate în 39 de țări, inclusiv 32 în care boala nu este endemică și unde nu au fost încă înregistrate decese, scrie Le Figaro
Confruntată cu răspândirea „îngrijorătoare” a variolei maimuțelor, raportată în aproape 40 de țări, OMS va convoca o reuniune săptămâna viitoare pentru a evalua dacă acest virus reprezintă o „urgență de sănătate publică de interes internațional”.
La mai puțin de o săptămână după ce a cerut statelor să „controleze focarul”, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a apreciat marți, 14 iunie, extinderea epidemiei „neobișnuită și îngrijorătoare”. „Situația necesită un răspuns coordonat”, a spus el într-o conferință de presă, anunțând convocarea, pe 23 iunie, a comitetului de urgență al OMS. De la începutul lunii mai, peste 1.600 de cazuri confirmate au fost raportate în 39 de țări, inclusiv 32 în care boala nu este endemică - și unde nu au fost încă înregistrate decese. Circulând de obicei în Africa Centrală și de Vest, virusul este prezent în Europa, Australia, Orientul Mijlociu, America de Nord și America de Sud.
Contând pe ajutorul experților internaționali pentru a „înțelege mai bine” variola maimuțelor, OMS are în vedere și „schimbarea numelui virusului”, a spus doctorul Tedros, promițând „anunțuri cât mai curând posibil” în acest sens. Prioritatea rămâne totuși „de a ajuta țările să limiteze transmiterea și să oprească epidemia” prin mijloace „dovedite” precum „supravegherea, urmărirea contactelor și izolarea pacienților infectați”, a spus el.