Luptătorii ucraineni din Azovstal s-au predat și sunt prizonieri, spune Moscova

17 Mai 2022
Luptătorii ucraineni din Azovstal s-au predat și sunt prizonieri, spune Moscova

În ultimele 24 de ore, 265 de luptători au depus armele și s-au predat, 51 dintre ei fiind grav răniți”, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat de marți despre ofensiva rusă împotriva Ucrainei, scrie AFP citata de La Depeche.  Armata ucraineană a evitat să folosească termenul „s-au predat” pentru a descrie efortul de a "evacua" soldații din oțelarie pentru "a salva" cât mai multe vieți.

Aproximativ 265 de luptători ucraineni baricadați în oțelăria Azovstal, ultimul bastion al rezistenței ucrainene din Mariupol, s-au predat forțelor pro-ruse și au fost făcuti prizonieri luni, 16 mai, a anunțat marți Ministerul rus al Apărării. „În ultimele 24 de ore, 265 de luptătoriau depus armele și s-au predat, inclusiv 51 grav răniți”, a spus ministerul într-un comunicat privind starea ofensivei ruse împotriva Ucrainei.

„Toți cei care au nevoie de asistență medicală sunt trimiși la spitalul Novoazovsk”, pe teritoriul separatist pro-rus, a spus el.

Ucraina evită utilizarea termenului „predare”

Oficialii ucraineni au spus că luptătorii și-au „încheiat misiunea” în orașul ruinat Mariupol și că nu există nicio modalitate de a elibera centrala prin mijloace militare. În special, armata ucraineană a evitat să folosească termenul „predare” pentru a descrie efortul de a evacua oțelaria pentru a salva cât mai multe vieți.

Luni, ministrul adjunct al apărării ucrainean Ganna Malyar a anunțat că 265 de luptători ucraineni, inclusiv 53 răniți, au fost evacuați luni din oțelărie în localități situate pe teritoriul controlat de forțele ruse și pro-ruse din estul Ucrainei.

Totuși, ea a spus că luptătorii ar trebui repatriați pe viitor pe teritoriul controlat de Ucraina, „în cadrul unei proceduri de schimb”. Luni, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat într-un videoclip că principalul lucru a fost „să salvăm viețile băieților noștri”. "Vreau să subliniez acest lucru: Ucraina are nevoie de eroii săi vii. Acesta este principiul nostru", a adăugat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră