SUA: Doar 50% dintre susținătorii Democraților se declară patrioți, față de 91% dintre Republicani, spune un sondaj

05 Iul 2025
SUA: Doar 50% dintre susținătorii Democraților se declară patrioți, față de 91% dintre Republicani, spune un sondaj

Patriotismul împarte America în două: doar jumătate dintre democrați se mai declară patrioți. În timp ce americanii au sarbatorit Ziua Independenței, un nou sondaj relevă o prăpastie adâncă în percepția patriotismului între cele două mari tabere politice. Potrivit unui studiu realizat de firma republicană National Research Inc., 91% dintre republicani se consideră patrioți, comparativ cu doar 50% dintre democrați. Diferențe similare apar și între susținătorii lui Donald Trump și cei ai Kamalei Harris, dar și între conservatori și liberali — semn că atașamentul față de valorile naționale a devenit, în America de astăzi, o chestiune de afiliere politică, scrie New York Post

Roșu, alb și albastru se transformă în roșu versus albastru.

În timp ce americanii sărbătoresc Ziua Independenței, însăși ideea de patriotism devine o sursă de diviziune, potrivit unui nou sondaj publicat în exclusivitate de The Post.

Studiul, realizat de firma republicană National Research Inc., cu sediul în New Jersey, arată că 91% dintre cei care se identifică drept republicani se consideră patrioți, comparativ cu doar 50% dintre democrați.

Sondajul a relevat o ruptură aproape identică în rândul alegătorilor din 2024: 90% dintre susținătorii președintelui Trump se declară patrioți, în timp ce doar 55% dintre susținătorii fostei vicepreședinte Kamala Harris afirmă același lucru.

Dintre cei care se descriu drept conservatori, 87% se consideră patrioți, comparativ cu 51% dintre liberali, conform sondajului.

Fondatorul National Research, Adam Geller — sondor și strateg republican care a lucrat pentru campania lui Trump din 2016 — a declarat pentru The Post că, deși aceste rezultate pot fi influențate parțial de „un pic de amărăciune rămasă” după alegeri, „trebuie să avem o țară în care, chiar dacă nu-l iubești pe președinte, ești totuși mândru că ești american — încă împărtășești acele valori.”

Constatările lui Geller sunt în linie cu alte sondaje despre sentimentul național.

Potrivit unui sondaj recent realizat de Gallup, doar 36% dintre democrați se declară „extrem de” sau „foarte” mândri că sunt americani — în scădere de la 62% în 2024 și cel mai mic nivel al acestui indicator pentru segmentul respectiv de-a lungul acestui secol.

Senatorul John Fetterman (democrat din Pennsylvania) a comentat vineri rezultatul pe platforma X:

„Săptămâna trecută, Gallup a arătat că doar 36% dintre democrați sunt ‘extrem de’ sau ‘foarte mândri’ că sunt americani. În cea mai grozavă țară din lume, asta este pur și simplu greșit. Sunt profund recunoscător pentru națiunea noastră și pentru modul de viață american - astăzi și mereu”, a scris senatorul.

Puțin peste jumătate (53%) dintre independenți s-au declarat „extrem de” sau „foarte” mândri că sunt americani, în scădere cu șapte puncte procentuale față de anul trecut.

Mândria republicanilor față de SUA a crescut cu șapte puncte, ajungând la 92%.

Per total, doar 58% dintre respondenți au declarat că sunt „extrem de” (41%) sau „foarte” (17%) mândri că sunt americani — un minim istoric și o scădere de nouă puncte față de anul trecut.

În ianuarie 2001, Gallup măsura că 87% dintre adulții americani erau „foarte” sau „extrem de” mândri, procent care a urcat la 91% după atentatele din 11 septembrie 2001.

Gallup a mai constatat că Generația Z are cel mai scăzut nivel de mândrie națională: doar 41% se declară „foarte” sau „extrem de” mândri că sunt americani, comparativ cu 58% dintre mileniali, 71% dintre membrii generației X și 75% dintre baby boomers.

„Este un rezultat surprinzător și îngrijorător”, a spus Geller. „Îți taie puțin respirația.”

„Am stabilit că, în medie, stânga are un nivel de aproximativ 50% [mândrie față de America]. De ce? Care e explicația? Asta e partea pe care încă nu o cunosc”, a continuat el. „Pentru mine, pasul următor este să înțelegem ce se întâmplă cu adevărat în țara noastră acum.”

Sondajul realizat de Geller a intervievat 1.000 de alegători înregistrați în perioada 21–23 iunie și are o marjă de eroare de ±3,1 puncte procentuale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră