În plină sărbătoare a Zilei Independenței americane, Donald Trump marchează o etapă importantă a celui de-al doilea mandat, sărbătorindu-și „marea lege fiscală” și o serie de victorii politice interne și externe. De la creșterea bugetelor militare în cadrul NATO și semnarea unui acord de pace în Africa, până la restrângerea programelor de diversitate și intensificarea presiunii asupra mediilor academice și mass-media, președintele american își afirmă autoritatea în fața unui Congres divizat și a unei Curți Supreme care îi consolidează puterile executive. Cu toate acestea, provocările majore, precum războiul din Ucraina și negocierile comerciale globale, rămân încă nesoluționate, iar popularitatea sa se bazează pe metode dure și controversate care polarizează opinia publică, scrie o analiza Le Figaro
Legea sa bugetară a fost votată, Curtea Supremă i-a dat dreptate judecătorilor care se opuneau ordinelor federale, aliații NATO i-au acceptat cererile, iar el a impus un armistițiu între Iran și Israel...
Este o dublă sărbătoare. Donald Trump, mare pasionat de politica spectacol, a ales data de 4 iulie, Ziua Națională a Statelor Unite, pentru a semna „marea și frumoasa sa lege” fiscală („big beautiful bill”), marele proiect legislativ al celui de-al doilea mandat al său. Are cu ce se mândri. Președintele, cu un ton triumfător, a salutat „cinci luni de succese extraordinare”, în timpul unui miting în Iowa. În ultimele două săptămâni, în mod deosebit, a legat o serie de victorii la NATO, în Iran, în Republica Democrată Congo, dar și în domeniul imigrației, al mass-media, al universităților... în timp ce transformă țara cu o viteză amețitoare. „Numărul schimbărilor fundamentale într-un interval atât de scurt este fără precedent. Amintește de anii lui Franklin Roosevelt. Diferența majoră este că FDR a implementat tot felul de politici și servicii publice, în timp ce Trump taie tot”, consideră George Edwards, profesor de științe politice la Universitatea Texas A&M.
„Nimeni nu știe să negocieze un acord mai bine decât președintele Trump. Este un maestru în domeniu”, a exclamat Warren Davidson, reprezentant al statului Ohio. Totodată, el aplică metode dure, nu întotdeauna clar legale, un amestec de amenințări, intimidări și lingușiri, care instaură un climat de frică și zdrobesc rezistențele. Acest comportament autocrat nu pare să deranjeze baza sa electorală. Potrivit unui sondaj CNN, popularitatea șefului statului a ajuns la 63% în rândul republicanilor, cu zece puncte procentuale mai mult față de aceeași perioadă din 2017. Și mai remarcabil, este mai popular la acest moment decât toți predecesorii săi republicani recenți, inclusiv Ronald Reagan.
Trump acumulează succese
Cea mai mare reușită a sa în această săptămână este votul legii sale fiscale, care concretizează promisiunile electorale privind reducerea impozitelor și creșterea bugetelor pentru poliția imigrației și apărare. Textul a fost aprobat în Camera Reprezentanților cu o majoritate foarte strânsă, după dezbateri aprinse. Dar în cele din urmă, aleșii republicani s-au supus, chiar dacă riscă să plătească un preț politic la alegerile intermediare. Urmează acum să o „vândă” americanilor. Conform unui sondaj recent, o majoritate (55%) se opune acestei legi, în timp ce doar 29% o susțin. Până atunci, Wall Street este mulțumit. Bursa a atins un nou record.
Președintele se poate lăuda cu o altă victorie, de această dată în domeniul imigrației. Conform ultimelor cifre, doar aproximativ 6000 de migranți au fost reținuți la granița cu Mexicul în luna iunie, cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată. Sub administrația Biden, numărul arestărilor a atins la un moment dat peste 6000 pe zi. Însă, în paralel, ritmul expulzărilor s-a accelerat.
Donald Trump își poate atribui merite și pe un alt front. De la preluarea mandatului, a lansat o amplă cruciadă pentru eliminarea programelor de diversitate, incluziune și echitate, „balaurul” conservatorilor. Ca semn al talentului său de intimidare, multe companii și instituții au renunțat sau redus aceste programe menite să sprijine grupurile subreprezentate — femei, afro-americani, persoane gay, transgen… În ultimele zile, președintele a reușit să îl înlăture pe James Ryan, responsabilul Universității din Virginia. Pentru a încheia o anchetă a Departamentului de Justiție privind practicile campusului de a promova diversitatea, James Ryan a preferat să demisioneze. În lupta cu universitățile, pe care le acuză că sunt bastioane ale „wokismului” și antisemitismului, este prima dată când Donald Trump merge până la a forța plecarea unui lider academic. De asemenea, Universitatea din Pennsylvania a cedat recent, acceptând să anuleze recordurile la natație din 2022 ale studentei transgender Lia Thomas. În martie, administrația blocase 175 de milioane de dolari din fonduri federale pentru a sancționa politica universității privind persoanele trans în sport.
În același timp, șeful statului se mișcă pentru a reduce tăcerea în presă. Paramount a anunțat că îi va plăti 16 milioane de dolari daune pentru a pune capăt unui proces împotriva postului său CBS. O concesie surprinzătoare din partea unui trust media. Anul trecut, Donald Trump a acuzat emisiunea „60 Minutes” că a tăiat în mod părtinitor un interviu cu Kamala Harris, adversara sa democrată la alegerile din 2024. CBS avea șanse mari să câștige procesul, însă Paramount a preferat să negocieze o înțelegere. Grupul este în curs de a fi vândut studioului de la Hollywood Skydance, iar tranzacția necesită aprobarea administrației.
Victorii pe plan internațional
Însă cele mai mari mândrii ale președintelui par a fi succesele sale externe. În special operațiunea militară foarte complexă din Iran. În discursul său din Iowa, joi seară, a repetat că forțele americane au „anihilat” instalațiile nucleare, deși impactul real al loviturilor nu este încă cunoscut. Armistițiul dintre Iran și Israel, negociat imediat după aceea, rămâne în vigoare, iar Teheranul a afirmat că nu va lansa represalii noi. Însă intenționează să își continue programul nuclear.
În paralel, liderul american a obținut de la NATO ceea ce cerea de ani de zile: o creștere masivă a bugetelor militare. Statele membre, sub presiunea americană, s-au angajat să aloce 5% din PIB-ul lor pentru cheltuielile de apărare până în 2035. Republica Democrată Congo și Rwanda au venit la Washington vineri pentru a semna un acord de pace. Pe de altă parte, Donald Trump nu a pus încă capăt războiului din Ucraina, așa cum promisese în campanie. „Nu am făcut niciun progres”, a recunoscut joi, după o convorbire telefonică cu Vladimir Putin. În ceea ce privește Gaza, speră să reușească să negocieze un armistițiu. Nici în negocierile comerciale nu a realizat mare lucru. A anunțat că va reintroduce creșterile astronomice ale tarifelor vamale stabilite în aprilie, dar suspendate pe durata negocierilor. Statele Unite au declarat că au semnat un acord preliminar cu Vietnamul, care impune o taxă vamală de 20%.
„Donald Trump a revoluționat modul de a guverna, împingând mereu limitele puterii, dar este ajutat de sistem, care îl lasă să facă asta”, continuă profesorul Edwards. La început, nu întâmpină nicio opoziție. Democrații sunt neputincioși în Congres, iar republicanii, terorizați de perspectiva de a declanșa furia locatarului Casei Albe, preferă să tacă. Președintele beneficiază mai ales de o Curte Supremă favorabilă, care nu a încetat să întărească puterile executivului. Acum un an, cei șase judecători republicani i-au acordat președintelui Statelor Unite o imunitate vastă în exercitarea funcțiilor sale, ceea ce îi permite lui Donald Trump să guverneze aproape fără să răspundă. Curtea i-a acordat o altă victorie la sfârșitul lunii iunie. A limitat puterea judecătorilor federali de a impune ordonanțe la nivel național care blochează un decret în întreaga țară. Această metodă a permis suspendarea, încă din ianuarie, a unei serii de măsuri considerate neconstituționale.
„În multe cazuri, este probabil vorba de succese pe termen scurt. Multe dintre politicile sale nu sunt foarte populare și o victorie pentru Trump nu este neapărat o victorie pentru partid”, concluzionează George Edwards. „Nu știu ce va face președintele în următorii trei ani, având în vedere cât a realizat deja în primele șase luni”, s-a entuziasmat Sarah Huckabee Sanders, guvernatoarea republicană a statului Arkansas. Este posibil ca eforturile sale să fie orientate spre obținerea unei consacrări supreme care încă îi scapă: Donald Trump visează cu disperare să primească, la fel ca rivalul său Barack Obama, Premiul Nobel pentru Pace.