Germania: Fostul cancelar Gerhard Schröder refuză sa-l condamne pe prietenul său Vladimir Putin

03 Mar 2022
Germania: Fostul cancelar Gerhard Schröder refuză sa-l condamne pe prietenul său Vladimir Putin

Fostul cancelar Gerhard Schröder devine un paria politic în Germania datorită legăturilor sale cu Moscova. La o săptămână după invadarea Ucrainei de către trupele ruse, fostul șef al guvernului german refuză în continuare să condamne Kremlinul și prietenul său Vladimir Putin, scrie Le Figaro.

Fostul cancelar Gerhard Schröder devine un paria politic în propria sa țară. La o săptămână după invadarea Ucrainei de către trupele ruse, fostul șef al guvernului german refuză în continuare să condamne Kremlinul și prietenul său Vladimir Putin. Nici nu este pregătit să renunțe la mandatele sale în companiile rusești de gaze, stârnind furia concetățenilor săi și a unei mari părți a camarazilor săi social-democrați.

Spre deosebire de foștii săi omologi austrieci, italieni, finlandezi sau francezi, precum François Fillon, care și-au părăsit pozițiile în marile companii rusești, predecesorul Angelei Merkel rămâne singurul fost lider european de rang înalt care nu renunță, condamnând doar superficial intervenția militară rusă.

Gerhard Schröder este președintele consiliului de administrație al Rosneft și al comitetului de acționari al Nord Stream 2. Proiectul gazoductului ruso-german a fost lovit de sancțiuni deși era gata de funcționare. Compania de operare, cu sediul în cantonul elvețian Zug, și-a anunțat marți falimentul.

Predecesorul Angelei Merkel s-a recalificat în afacerile rusești la scurt timp după părăsirea cancelariei in temeiul unei prietenii de cinci ani cu Vladimir Putin.

Fostul cancelar ar fi trebuit să intre în iunie viitor și în consiliul de supraveghere al Gazprom, compania de stat de gaze. La rândul său, Rosneft, o companie privată, este condusă de Igor Setchin, unul dintre cei mai puternici oligarhi ruși, care reprezintă filiala Siloviki (servicii de securitate) în cadrul elitei ruse.

„Cu un criminal de război precum Putin, noi nu facem afaceri”, a răspuns Lars Klingbeil, copreședintele SPD, partidul lui Scholz și Schröder. Marți, colaboratorii biroului său și-au dat demisia, inclusiv doi asistenți, un șofer și un consilier apropiat. „Afacerea dumneavoastră este o contradicție izbitoare cu valorile fondatoare ale partidului nostru”, i-a spus unul dintre vechii săi susținători, fostul deputat Rainer Arnold.

Incapabil să-l forțeze pe fostul cancelar să renunțe la legăturile rusești sau să-l priveze de postul său în cancelarie, SPD caută soluții care să-l îndepărteze din partid. Dar bătălia nu este câștigată, pentru că Schröder păstrează, în cadrul ei, aliați cărora le-a permis să facă carieră. 

Cancelarul Scholz însuși nu se distanțează în mod clar de mentorul său incomod. Acesta din urmă „vorbește doar pentru el însuși, nu pentru guvern”, a spus el. Ar putea exista o condamnare mai fermă.

Sursa: Le Figaro.

Alte stiri din Externe

Ultima oră