China a cerut Rusiei să amâne războiul din Ucraina până după Jocurile Olimpice

03 Mar 2022
China a cerut Rusiei să amâne războiul din Ucraina până după Jocurile Olimpice

Un raport al serviciilor secrete occidentale indică faptul că oficialii chinezi aveau un anumit nivel de cunoștințe directe despre planurile sau intențiile de război ale președintelui Vladimir V. Putin, scrie New York Times.

Un raport al serviciilor secrete occidentale a declarat că înalți oficiali chinezi le-au spus înalților oficiali ruși la începutul lunii februarie să nu invadeze Ucraina înainte de sfârșitul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, potrivit unor înalți oficiali ai administrației Biden și a unui oficial european.

Raportul indică faptul că înalți oficiali chinezi aveau un anumit nivel de cunoștințe directe despre planurile sau intențiile de război ale Rusiei înainte de începerea invaziei săptămâna trecută. Președintele Vladimir V. Putin al Rusiei sa întâlnit cu președintele Xi Jinping al Chinei la Beijing pe 4 februarie înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Moscova și Beijingul au emis la acea vreme o declarație de 5.000 de cuvinte în care declarau că parteneriatul lor nu are „limită”, denunțând extinderea NATO și afirmând că vor stabili o nouă ordine globală cu adevărată „democrație”.

Informațiile privind schimbul dintre oficialii chinezi și ruși au fost clasificate. Au fost colectate de un serviciu de informații occidental și considerat credibile de oficiali. 

Întrebat, miercuri, prin e-mail, dacă oficialii chinezi au îndemnat oficialii ruși să amâne o invazie a Ucrainei până după Jocurile Olimpice, Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington, a spus: „Aceste afirmații sunt speculații fără niciun temei și sunt destinate să dea vina pe China.”

China a ținut ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice pe 20 februarie. A doua zi, Putin a ordonat mai multor trupe rusești să intre într-o zonă controlată de insurgenți din estul Ucrainei. La începutul zilei de 24 februarie, armata rusă a început o invazie pe scară largă a Ucrainei, incluzând atacuri asupra orașelor cu rachete balistice, artilerie și tancuri.

Oficialii americani și europeni au spus că le este greu să creadă că este o simplă coincidență că invazia lui Putin a început  imediat după Jocurile Olimpice. În august 2008, Rusia a invadat Georgia în timpul Jocurilor Olimpice de vară de la Beijing, fapt care i-a supărat pe unii oficiali chinezi.

În această iarnă, Rusia a mutat unități militare de la granița cu China și alte părți ale estului în apropierea Ucrainei și în Belarus pentru a se pregăti pentru invazie. Mișcările au indicat un nivel ridicat de încredere între oficialii ruși și chinezi.

China și Rusia și-au consolidat de ani de zile legăturile lor economice, diplomatice și militare . Xi și Putin s-au întâlnit de 37 de ori în calitate de lideri naționali înaintea ultimului lor conclav de la Beijing. Declarația comună ambițioasă pe care cele două națiuni au emis-o în timpul acelei întâlniri i-a alarmat pe oficialii americani și europeni, mai ales că era prima dată când China se apropia în mod explicit de Rusia în probleme legate de securitatea NATO și europeană.

De când a început războiul oficialii chinezi au fost în mod constant de partea Rusiei exprimându-și sprijinul pentru preocupările Rusiei cu privire la NATO și vorbind despre „ suveranitate ” în termeni ambigui. Purtătorii de cuvânt ai Ministerului chinez de Externe au refuzat să numească acțiunile Rusiei o „invazie” și au dat vina pe SUA pentru aprinderea tensiunilor în jurul Ucrainei.

China a criticat, de asemenea, sancțiunile impuse Rusiei de către Statele Unite și națiunile europene.

Alte stiri din Externe

Ultima oră