Germania a confiscat mega-iahtul miliardarului rus Alisher Usmanov

03 Mar 2022
Germania a confiscat mega-iahtul miliardarului rus Alisher Usmanov

Miliardarul rus Alisher Usmanov a fost sancționat luni de Uniunea Europeană. Două zile mai târziu, Forbes a aflat din trei surse din industria iahturilor că unul dintre bunurile sale prețioase — iahtul Dilbar de 150m, evaluat la aproape 600 de milioane de dolari — a fost confiscat de autoritățile germane în orașul nordic Hamburg, scrie Forbes.

Nava se află în șantierele navale din Hamburg ale companiei germane de construcții navale Blohm+Voss de la sfârșitul lunii octombrie pentru o lucrare de reamenajare. Surse care au vorbit cu Forbes au spus că guvernul german a înghețat bunul și că, probabil, ca urmare, angajații Blohm+Voss care lucraseră la iaht nu s-au prezentat la lucru miercuri. Reprezentanții Blohm+Voss și Usmanov nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Usmanov a achiziționat Dilbar în 2016 pentru suma estimată de 600 de milioane de dolari de la constructorul naval german Lürssen, care l-a construit la comandă pentru el timp de 52 de luni. Firma îl numește „unul dintre cele mai complexe și mai provocatoare iahturi construite vreodată, atât din punct de vedere al dimensiunilor, cât și al tehnologiei”. Cu 15.917 de tone, este cel mai mare iaht cu motor din lume după tonaj brut și este condus de obicei de un echipaj de 96 de oameni. Dilbar are cea mai mare piscină instalată vreodată pe un iaht, precum și două suporturi pentru elicoptere, o saună, un salon de înfrumusețare și o sală de sport. Interioarele sale de pluș au peste 1.000 de perne de canapea și poate găzdui până la 24 de persoane în 12 apartamente.

Iahtul face parte din averea estimată de miliarde de dolari a lui Usmanov, care include participații la gigantul de minereu de fier și oțel Metalloinvest și firma de electronice de larg consum Xiaomi, precum și participații mai mici în telecomunicații, minerit și media. Unul dintre primii investitori în Facebook, împreună cu colegul miliardar Yuri Milner , Usmanov deține și active imobiliare extinse în Occident, variind de la două proprietăți din Marea Britanie evaluate la 280 de milioane de dolari la case de lux din Munchen, Germania, Lausanne, Elveția, Monaco și Sardinia.

Usmanov și-a vândut pachetul de 30% din echipa engleză de fotbal Arsenal FC în 2018 pentru aproape 700 de milioane de dolari în numerar, dar până în această săptămână a avut legături cu fotbalul prin USM Holdings și sponsorizările MegaFon ale Everton FC. Echipa din Premier League a anunțat miercuri că suspendă . aranjamentele în lumina atacului Rusiei asupra Ucrainei. Usmanov nu este singurul miliardar rus cu un mega-yacht: Forbes și experții în evaluarea iahturilor VesselsValue au depistat 32 dintre ele.

Marți, Usmanov a comentat despre sancțiunile UE impuse lui într-o declarație adresată Federației Internaționale de Scrimă, unde a anunțat, de asemenea, că se va retrage din funcția de președinte al organizației. „Cred că o astfel de decizie este nedreaptă, iar motivele folosite pentru a justifica sancțiunile sunt un set de acuzații false și defăimătoare care îmi afectează onoarea, demnitatea și reputația de afaceri”, a scris el. „Voi folosi toate mijloacele legale pentru a-mi proteja onoarea și reputația”.

Sursa: Forbes

Alte stiri din Externe

Ultima oră