Gaz rusesc: Franța se pregătește pentru tăieri ale gazului la marii consumatori

29 Mar 2022
Gaz rusesc: Franța se pregătește pentru tăieri ale gazului la marii consumatori

Guvernul francez și operatorul de rețea de distribuție GRDF au indicat marți că Franța se pregătește pentru posibile tăieri de gaze direcționate către marii consumatori pentru a face față unei posibile întreruperi a aprovizionării rusești iarna viitoare, scrie Europe1. Din partea consumurilor personale, „sunt gesturi destul de simple: scădeți încălzirea, mai ales când lipsiți sau noaptea, scurtați dușurile...

Franța se pregătește pentru posibile reduceri de gaze direcționate către marii consumatori pentru a face față unei posibile întreruperi a aprovizionării rusești iarna viitoare, au declarat marți guvernul și operatorul rețelei de distribuție.

„Așteptăm publicarea unui decret de descărcare a sarcinii, pe care guvernul trebuie să îl elibereze în zilele următoare”, a declarat Laurence Poirier-Dietz, directorul general al GRDF, rețeaua de distribuție a gazelor naturale, la o conferință de presă.

Persoanele nu sunt afectate de aceste posibile măsuri, dar managerul GRDF a amintit că ar putea economisi și ele energie.

„Proiectul de decret urmărește să precizeze organizarea consumului de gaze naturale, adică suprimarea temporară și planificată a furnizării de gaze naturale către anumiți consumatori”, a confirmat pentru AFP Ministerul Tranziției Ecologice, „un dispozitiv de ultimă instanță”, subliniază ministerul. 

Sunt scutite locurile care desfășoară misiuni de interes general
„Proiectul de decret prevede eliminarea prioritară a celor mai mari consumatori, consumând mai mult de 5 GWh/an, în jur de 5.000”, potrivit guvernului. Prefecții vor fi nevoiți să identifice printre aceste site-uri pe cei care desfășoară misiuni de interes general (școli, spitale, cămine de bătrâni etc.), care vor fi cruțați, precum și pe cei „susceptibili de a suferi consecințe economice majore în caz de tăieri ale gazului. ".

Din partea consumurilor personale, „sunt gesturi destul de simple care sunt eficiente rapid”, a explicat Laurence Poirier-Dietz: scădeți încălzirea, mai ales când lipsiți sau noaptea, scurtați dușurile... O întrerupere imediată a aprovizionării rusești” nu ar avea nicio consecință pentru că suntem la sfârșitul iernii”, „avem suficient gaz din alte surse și depozite pentru a ne asigura până iarna viitoare”, a spus managerul.

Dar „se va pune problema umplerii depozitului, ceea ce se întâmplă în timpul verii”, a amintit ea. De asemenea, GRDF estimează că Franța ar putea atinge 20% biogaz până în 2030, față de un obiectiv oficial stabilit la 10%.

Alte stiri din Externe

Ultima oră