Mai mult de unul din doi francezi (52%) crede în cel puțin una dintre tezele rusești despre originile războiului din Ucraina. Aceasta este una dintre cifrele șocante care reiese din studiul realizat de Ifop în numele Reboot, o fundație independentă care lucrează pentru a promova gândirea critică. Cu ocazia săptămânii presei și a presei în școală, aceasta din urmă a dorit să măsoare impactul propagandei de la Kremlin și al diferitelor teze de conspirație în Franța, după doi ani de pandemie. Rezultatele sunt alarmante, scrie Journal du Dimanche.
Prima lecție: „În ciuda dezmințirilor presei, a autorităților și a întregii lucrări de verificare a informațiilor, un număr mare de francezi sunt permeabili la discursurile lui Putin care vizează justificarea invaziei Ucrainei”, explică François Kraus, directorul departamentului politic al Ifop - departamentul de știri.
Astfel 10% cred că „Ucraina este în prezent guvernată de o juntă infiltrată de mișcări neonaziste”; 28% cred că „intervenția militară rusă este susținută de ucrainenii vorbitori de limbă rusă care doresc să se elibereze de persecuție” – „chiar dacă am văzut, subliniază sondajul, că aceștia din urmă nu au primit tancurile cu flori” – și 30% cred că occidentalii „au încurajat Ucraina să solicite integrarea ei în NATO” – „în timp ce cererea vine mai degrabă din Ucraina și pe care Uniunea Europeană o frânează”
Practicile informative joacă un rol major: „Cei care ascultă radioul sunt mai puțin sensibili la aceste teorii [47%] decât cei care folosesc internetul [59%] sau, într-un mod determinant, decât cei care folosesc rețelele de socializare pentru a obține informații politice [72%!]. »
A doua lecție: „Războiul informațional purtat de ruși beneficiază de un sol favorabil legat de Covid-19”, analizează sondajul. Astăzi, mai mult de o treime (35%) dintre francezi spun că cred în teoriile conspirației.
„Veștile false despre Covid-19 persistă în ciuda dezmințirilor oficiale și a publicațiilor științifice, deplânge Helen Lee Bouygues, fondatoarea Reboot, fost partener la McKinsey. Aproape o treime dintre francezi continuă să creadă în informații false despre Covid. Potrivit acestui studiu, 9% cred că vaccinurile conțin nanocipuri electronice pentru a urmări destinatarii vaccinului folosind 5G; 19% că efectele lor secundare au provocat zeci de mii de decese; 16% că cresc riscul de infertilitate la femei.
În fața acestor rezultate, fondatorul Reboot face apel la consolidarea educației în raționamentul critic. Aceasta a fost și una dintre recomandările raportului Bronner despre dezinformare și conspirație, transmis în ianuarie lui Emmanuel Macron: „A învăța să raționăm este la fel de important ca și a învăța să citești, să scrii sau să numeri. Helen Lee Bouygues pledează și pentru o mai bună supraveghere a platformelor:
„Trebuie să reglementăm în continuare algoritmii care ne blochează în bule de informații. La fel ca legea pentru alcool sau tutun, utilizatorii rețelelor de socializare ar trebui avertizați cu privire la riscurile implicate și ar trebui interzisă publicitatea către tineri. »
Sursa: Journal du Dimanche