Zelensky: Ucraina este pregătită să discute despre neutralitate și dorește să ajungă la un „compromis” cu privire la regiunea estică Donbass

28 Mar 2022
Zelensky: Ucraina este pregătită să discute despre neutralitate și dorește să ajungă la un „compromis” cu privire la regiunea estică Donbass

Ucraina este pregătită să discute despre adoptarea unui statut neutru ca parte a unui acord de pace cu Rusia, dar un astfel de pact ar trebui să fie garantat de terți și supus referendumului, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelensky duminică, scrie Reuters

Zelensky a vorbit într-un apel video de 90 de minute cu jurnaliştii ruşi de la postul de televiziune de opoziție Dojd, site-ul independent Meduza - ale cărui site-uri au fost blocate în Rusia - și ai cotidianului Kommersant.

În Rusia, autoritațile de comunicații Roskomnadzor au avertizat într-un comunicat de presă adresat presei ruse să nu publice acest interviu și a indicat că a fost deschisă o anchetă împotriva celor care au participat la interviu.

Zelensky a spus că invazia Rusiei a provocat distrugerea orașelor de limbă rusă din Ucraina și a spus că pagubele sunt mai grave decât războaiele rusești din Cecenia.

"Garanții de securitate și neutralitate, statutul non-nuclear al statului nostru. Suntem gata să mergem pentru asta. Acesta este cel mai important punct", a spus Zelensky

Zelensky a spus că Ucraina a refuzat să discute anumite alte cereri rusești, cum ar fi demilitarizarea țării.

Vorbind la mai bine de o lună după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, Zelenskii a spus că niciun acord de pace nu ar fi posibil fără încetarea focului și retragerea trupelor.

El a exclus încercarea de a recuceri prin forță tot teritoriul ținut de Rusia, spunând că va duce la un al treilea război mondial și a spus că dorește să ajungă la un „compromis” cu privire la regiunea estică Donbass, deținută de forțele susținute de Rusia din 2014.

Rusia spune că desfășoară o „operație militară specială” în Ucraina, cu scopul de a-și demilitariza vecinul. Ucraina și aliații săi occidentali numesc acest lucru un pretext pentru o invazie neprovocată.

Catastraofă umanitară

Zelenskiy s-a concentrat pe soarta orașului-port estic Mariupol, aflat sub asediu de săptămâni. Cândva un oraș de 400.000 de locuitori, a suferit bombardamente prelungite rusești.

„Toate intrările și ieșirile din orașul Mariupol sunt blocate”, a spus Zelenskiy. "Portul este minat. O catastrofă umanitară în interiorul orașului este fără echivoc, pentru că este imposibil să mergi acolo cu mâncare, medicamente și apă", a spus el.

„Nici nu știu pe cine a tratat vreodată armata rusă așa”, a spus el, adăugând că, în comparație cu războaiele rusești din Cecenia, volumul de distrugere „nu poate fi comparat”.

Zelensky a respins acuzațiile de la Moscova conform cărora Ucraina a redus drepturile vorbitorilor de limbă rusă, spunând că invazia Rusiei a fost cea care a șters orașele de limbă rusă „de pe suprafața pământului”.

De asemenea, el a respins drept „o glumă” acuzațiile făcute de Rusia că Ucraina ar avea arme nucleare sau chimice.

Alte stiri din Externe

Ultima oră