Kievul spune că Washingtonul „nu are nicio obiecție” la transferul de avioane de luptă poloneze

27 Mar 2022
Kievul spune că Washingtonul „nu are nicio obiecție” la transferul de avioane de luptă poloneze

Statele Unite au asigurat Kievul că nu au „nicio obiecție” cu privire la transferul avioanelor de luptă poloneze în Ucraina, a declarat ministrul de externe ucrainean într-un mesaj scris sâmbătă, scrie BFMTV.

 „Statele Unite ne-au asigurat că nu au obiecții cu privire la transferul avioanelor”, a scris Dmytro Kuleba, care s-a întâlnit dimineața cu președintele american Joe Biden, aflat în vizită în Polonia. "Mingea este acum pe terenul Poloniei", a adăugat el.

„Vom studia această problemă mai detaliat în conversațiile noastre cu colegii noștri polonezi pentru a le auzi poziția, dar vreau să fiu clar: Ucraina are nevoie critică de mai multe avioane de luptă”, a continuat el.

Șeful diplomației ucrainene a spus că speră că această problemă va fi „rezolvată cât mai curând posibil”. „Avem nevoie de ea pentru a găsi un echilibru pe cer și a preveni rușii să comită mai multe crime de război, să arunce mai multe bombe asupra orașelor noastre și să ucidă mai mulți civili”, insistă el.

Aceștia din urmă, în compania ministrului ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov, au discutat cu președintele american la Varșovia, în marja întâlnirii cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu secretarul Apărării Lloyd Austin.

Propunere respinsă de Pentagon
Pe 8 martie, luând vizibil Statele Unite prin surprindere, Polonia a anunțat că este „gata să mute fără întârziere și gratuit toate avioanele sale Mig-29 la baza Ramstein (din Germania) și să le pună la dispoziție guvernului din Statele Unite”, pentru ca apoi să fie predate Ucrainei

Washingtonul a considerat inițial că această ofertă nu era „viabilă”. A doua zi, Pentagonul a respins definitiv această propunere.

„Judecăm că adăugarea aeronavelor la inventarul ucrainean nu va schimba semnificativ eficiența Forțelor Aeriene Ucrainene față de capabilitățile ruse”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

În plus, „serviciile de informații sunt de părere că transferul (aeronavei Mig-29) în Ucraina ar putea fi perceput ca o avansare (la conflict) și ar putea duce la o reacție semnificativă a Rusiei, care ar crește perspectiva unei escalade militare cu NATO”, a argumentat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră