Scăderea vitezei pe șosea, munca de acasa, încurajarea mersului pe jos și cu bicicleta: Agenția Internațională pentru Energie a dezvăluit vineri 10 măsuri pentru a reduce riscul unui șoc de aprovizionare din cauza conflictului din Ucraina, scrie AFP citată de BFMTV
Luate împreună, aceste 10 măsuri ar reduce consumul de petrol cu 2,7 milioane de barili pe zi în patru luni, echivalentul consumului tuturor mașinilor din China, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (OUCH).
Prin urmare, AIE sugerează reducerea vitezei autorizate pe autostradă cu cel puțin 10 km/h, lucrul de acasă până la 3 zile pe săptămână, dacă este posibil, sau chiar organizarea de duminici fără mașini în orașe.
Guerre en Ukraine: l'AIE appelle à réduire rapidement la consommation de pétrolehttps://t.co/FoY5lR2Pfv
— i24NEWS Français (@i24NEWS_FR) March 18, 2022
Printre celelalte măsuri: scăderea prețului transportului în comun și încurajarea mersului pe jos și cu bicicleta, folosiți trenul mai degrabă decât avionul dacă este posibil sau chiar creșteți adoptarea vehiculelor electrice.
Barbara Pompili, ministrul francez pentru tranziție ecologică, a cărei țară deține președinția rotativă a UE, a salutat „ideile interesante” în cadrul unei conferințe de presă.
La începutul acestei săptămâni, agenția a declarat că se teme de un „șoc” asupra ofertei mondiale de petrol, în urma sancțiunilor împotriva Rusiei luate după invadarea Ucrainei de către aceasta, estimând că barilii ruși nu ar putea fi înlocuiți cu ușurință imediat.
OPEC refuză să deschidă porțile
„Perspectiva unor întreruperi la scară largă în producția rusă amenință să creeze un șoc global al aprovizionării cu petrol”, scrie agenția, care consiliază țările dezvoltate cu privire la politica lor energetică, într-un raport lunar.
Rusia este cel mai mare exportator mondial, cu 8 milioane de barili pe zi (mb/zi) de țiței și produse rafinate destinate restului lumii.
Dacă Statele Unite și Marea Britanie au decis asupra unui embargo asupra petrolului rusesc în urma invaziei Ucrainei, sectorul energetic este exclus de la sancțiunile europene în special. Cu toate acestea, AIE notează că multe companii - companii petroliere, brokeri, armatori, bănci - s-au îndepărtat de Rusia.
Ea estimează că 3 mb/zi de petrol rusesc ar putea fi indisponibili începând din aprilie, volum care ar putea crește dacă sancțiunile devin mai severe sau dacă condamnările publice ale Rusiei cresc.
În fața acestor pierderi, „există puține semne de creștere a ofertei din Orientul Mijlociu sau de o realocare semnificativă a fluxurilor comerciale”, notează AIE.
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi OPEC+, inclusiv Rusia, refuză să crească producția pentru a ușura piața, rămânând la o creștere treptată de 400.000 de barili pe zi în fiecare lună.
Țările cu capacități de producție suplimentare - Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite - nu manifestă nicio dorință de a deschide mai mult robinetul, în timp ce perspectiva unei reveniri a Iranului, în cadrul unui posibil acord asupra dosarului nuclear, nu va fi imediată.
AIE estimează că exporturile iraniene ar putea crește cu aproximativ 1 mb/zi pe parcursul a șase luni, deci nu este suficient pentru a compensa pierderea de petrol rusesc.
Venezuela - cu care Washingtonul a reluat dialogul - ar putea oferi doar o contribuție „modesta” în cazul ridicării sancțiunilor americane.
În afara OPEC+, alte țări își vor crește cu siguranță producția - Brazilia, Canada, Statele Unite și Guyana -, dar potențialul este „limitat” pe termen scurt. Statele Unite în special au un potențial semnificativ cu rezervele sale de petrol de șist, dar acest lucru ar trebui să dureze luni pentru a se materializa.