"SUA le spune aliaților că China și-a exprimat deschiderea pentru a oferi Rusiei sprijin militar", scrie Financial Times

14 Mar 2022
"SUA le spune aliaților că China și-a exprimat deschiderea pentru a oferi Rusiei sprijin militar", scrie Financial Times

Departamentul de Stat informează diplomații din Europa și Asia că Beijingul a reacționat pozitiv la cererea Rusiei, scrie Financial Times.

SUA le-a spus aliaților că China și-a semnalat disponibilitatea de a oferi asistență militară Rusiei pentru a sprijini invadarea Ucrainei, potrivit oficialilor familiarizați cu schimbul de informații diplomatice americane.

Informațiile, care au fost trimise de departamentul de stat american aliaților din Europa și Asia, nu au fost specifice cu privire la nivelul sau momentul oricărei asistențe care ar putea fi furnizate.

Financial Times a raportat duminică că Rusia a făcut cererea de asistență la un moment dat după începerea conflictului de acum trei săptămâni.

Solicitarea Rusiei și răspunsul Chinei au tras un semnal de alarmă la Casa Albă. SUA cred că China încearcă să ajute oficialii ruși, în timp ce oficialii săi de vârf cer public o soluție diplomatică la război.

Ambasada Chinei în SUA a declarat duminică că nu cunoaște nicio solicitare rusă sau un răspuns pozitiv al Chinei la Moscova. Rusia a negat luni de asemenea orice cerere către China.

Un înalt oficial american al apărării a refuzat să spună dacă China a oferit sprijin militar după cererea Rusiei, dar a spus că Pentagonul urmărește situația „foarte, foarte îndeaproape”.

„Dacă China alege să sprijine material Rusia în acest război, probabil că vor exista consecințe pentru China”, a spus oficialul apărării.

Oficialul a adăugat: „Am văzut China acordând, practic, aprobare tacită pentru ceea ce face Rusia, refuzând să se alăture sancțiunilor, dând vina pe Vest și Statele Unite pentru asistența pe care o acordăm Ucrainei [și] susținând că vor să vadă un rezultat pașnic, dar în esență nu face nimic pentru a-l atinge.”

Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională al SUA, a discutat despre cererea de asistență militară într-o întâlnire de luni la Roma cu Yang Jiechi, principalul oficial de politică externă al Chinei. Casa Albă a spus că Sullivan a ridicat o serie de probleme cu Yang, inclusiv „discuții substanțiale despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei”.

Înainte de a pleca duminică din Washington, Sullivan a spus că îi va avertiza pe chinezi să nu încerce să „salveze” Rusia, inclusiv ajutând-o să supraviețuiască sancțiunilor dure din vest.

„Ne vom asigura că nici China, nici nimeni altcineva, nu poate compensa Rusia pentru aceste pierderi”, a declarat Sullivan pentru televiziunea NBC duminică. „În ceea ce privește mijloacele specifice de a face asta, din nou, nu voi expune toate acestea în public, dar vom comunica asta în mod privat Chinei.”

Înainte de întâlnirea dintre Sullivan și Yang, administrația Biden a cerut săptămâna trecută aliaților europeni să-și amplifice mesajul către China că Beijingul nu ar trebui să ajute Rusia să eludeze sancțiunile, potrivit unui oficial european.

China s-a prezentat ca un actor neutru, în ciuda legăturilor sale din ce în ce mai strânse cu Moscova. Dar mass-media și diplomații chinezi au oferit sprijin pentru justificarea Rusiei pentru invazie și au dat vina pe SUA și NATO pentru conflict.

Mass-media chineză a repetat, de asemenea, afirmații nefondate ale Rusiei că SUA au ajutat Ucraina să construiască laboratoare de arme biologice.

Beijingul și Moscova s-au apropiat în ultimii ani, în mare parte din cauza disprețului lor comun față de SUA și alianțele militare occidentale precum NATO. Luna trecută, președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin au semnat o declarație comună la Beijing în care a descris parteneriatul din ce în ce mai strâns ca fiind „fără limite”.

Evan Medeiros, expert în China la Universitatea Georgetown și fost consilier de top al Casei Albe pentru Asia, a spus că ar fi „profund îngrijorător” dacă China ar transfera arme în Rusia.

„Ar fi un schimbător de joc pentru geopolitica globală”, a adăugat Medeiros. „Riscăm să ne întoarcem la vremurile alianței chino-sovietice din anii 1950. Ucraina ar putea deveni primul conflict proxy într-un nou război rece.”

Sursa: Financial Times.

Alte stiri din Externe

Ultima oră