„Ei te mint!" O jurnalistă întrerupe în direct principalele știri ale televiziunii ruse

15 Mar 2022
„Ei te mint!" O jurnalistă întrerupe în direct principalele știri ale televiziunii ruse

Scena a durat câteva secunde. Un scurt moment al unei demonstrații de curaj. Ea însăși jurnalistă la principalul canal de televiziune de stat, Pervy Kanal (Channel One), Marina Ovsyannikova a întrerupt brusc știrile de televiziune transmise în direct în această luni, 14 martie 2022, afișând o pancarta anti-război. De atunci a fost arestată, scrie Ouest-France.

În Rusia, o femeie a intrtat peste principalul buletin de știri al televiziunii de stat, transmis în direct, cu o pancartă pe care scria: „Opriți războiul. Nu crede propaganda. Te mint” și scandând: „Opriți războiul! Nu războiului! »

Scena devine virală pe rețelele de socializare. Videoclipul a fost distribuit  pe Twitter de șeful biroului de la Moscova, Max Seddon, de la Financial Times.

Femeia care a aparut în spatele celebrei prezentatoare Ekaterina Andreyeva, se numește Marina Ovsyannikova,ea însăși jurnalistă și producător, angajată a canalului Pervy Kanal (Channel One). La câteva secunde după ce a ținut pancarta ridicată, imaginile unui reportaj au fost difuzate în grabă, pentru a înlocui live-ul.

Marina Ovsyannikova a fost arestată și de atunci se află la secția de poliție, potrivit ONG-ului OVD-Info, care urmărește arestările oponenților din Rusia.

Ea este acuzată de „discreditarea forțelor armate ruse”, potrivit lui Pavel Cikov, a cărui organizație juridică o va apăra.

„Se desfășoară o investigație internă” asupra acestui „incident”, a spus canalul Pervy Kanal într-un comunicat.

„Am transmis propaganda de la Kremlin și chiar mi-e rușine de asta”
Înainte de a-și desfășura acțiunea militantă, Marina Ovsyannikova a publicat un videoclip publicat de OVD-Info, în care jurnalista, care poartă un colier în culorile Ucrainei, își explică gestul:

Ceea ce se întâmplă în Ucraina este o crimă, iar Rusia este o agresorul. Responsabilitatea pentru această agresiune revine unui singur om: Vladimir Putin. Tatăl meu este ucrainean, mama mea este rusă și nu au fost niciodată dușmani. Colierul din jurul gâtului meu este un simbol pentru Rusia, care trebuie să oprească imediat acest război fratricid”, se plânge ea.

Din păcate, în ultimii ani, am lucrat pentru Channel One. Am transmis propaganda Kremlinului și chiar mi-e rușine de ea: mi-e rușine că am permis să se spună minciuni pe ecranele de televiziune. Mi-e rușines că am permis „zombificarea” poporului rus”, deplânge ea.

"Am tăcut în 2014 când asta tocmai începea. Nu am ieșit să protestăm când Kremlinul l-a otrăvit pe [liderul opoziției Alexander] Navalny

Urmărim în tăcere acest regim anti-uman. Și acum întreaga lume s-a îndepărtat de noi și următoarele 10 generații nu se vor putea curăța de rușinea acestui război fratricid.”

Du-te să demonstrezi. Nu-ți fie frică de nimic. Nu ne pot închide pe toți”, îndeamnă ea.

La o săptămână după începerea invaziei Ucrainei, pe 4 martie, Kremlinul a adoptat o lege menită să-i pedepsească pe cei care publică „informații false”, restricționând în același timp accesul la site-urile a patru mass-media independente. 

Sursa: Ouest-France

Alte stiri din Externe

Ultima oră