Donald Trump este anchetat pentru posibila obstrucționare a justiției

15 Iun 2017 | scris de Marina Constantinoiu
 Donald Trump este anchetat pentru posibila obstrucționare a justiției

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, este anchetat pentru posibila obstrucționare a justiției, potrivit ziarului Washington Post.

 

Eventuala obstrucționare a justiției de către Donald Trump în dosarul presupusei interferențe a Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016 face parte de acum din ancheta procurorului special care conduce investigația, potrivit cotidianului american. Investigaţia verifică dacă președintele Trump a încercat să influențeze ancheta FBI.

Procurorul independent Robert Mueller, fost șef al FBI, interoghează în prezent responsabili ai comunității de informații pentru a stabili dacă președintele american a încercat să frâneze sau să blocheze ancheta care se interesa până acum de această ingerință, precum și de o posibilă înțelegere între apropiați ai lui Donald Trump și Rusia, potrivit cotidianului care citează surse anonime.

Faptul de a extinde astfel aria anchetei reprezintă o "cotitură majoră", subliniază Washington Post, care afirmă că anchetatorii sunt în căutarea unor potențiale delicte financiare la colaboratorii miliardarului republican.

Procurorul Mueller ar fi solicitat întrevederi cu cinci oficiali ai serviciilor de informații, dintre care trei au acceptat să fie audiați. Aceștia sunt Daniel Coats, directorul Comunității Nationale de Informații a SUA, Mike Rogers, directorul Agenției de spionaj NSA, precum și fostul său adjunct, Richard Ledgett.

Audierile respective ar putea să aibă loc în cursul acestei săptămâni, potrivit ziarului.

Donald Trump, a cărui președinție este afectată de la început de acest dosar, și-a exprimat satisfacția săptămâna trecută pentru declarațiile lui James Comey, fostul șef al FBI pe care l-a destituit la începutul lunii mai. Acesta a afirmat în cursul unei audieri foarte tensionate că președintele american nu constituia obiectul unei anchete a poliției federale în cadrul dosarului rusesc la vremea în care el era în funcție.

Potrivit surselor cotidianului, "ancheta asupra președintelui pentru obstrucționarea justiției a început la câteva zile după ce Comey a fost destituit în 9 mai". Robert Mueller fusese numit procuror special pentru a garanta independența anchetei săptămâna următoare în 17 mai.

Procurorul Mueller s-a interesa în special despre un eveniment survenit în 22 martie, când Daniel Coats a declarat asociaților săi că Donald Trump, care neagă orice ingerință, i-a cerut să intervină pe lângă James Comey pentru ca acesta să înceteze să ia drept țintă pe fostul său consilier Michael Flynn, personaj central al acestui dosar.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră