Trump crede că nemţii sunt răi, foarte răi şi le-ar putea opri exportul de maşini în SUA

26 Mai 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Trump crede că nemţii sunt răi, foarte răi şi le-ar putea opri exportul de maşini în SUA

În discursul ținut la noul sediu al NATO de şa Bruxelles, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, le-a cerut statelor aliate să mărească bugetele pentru Apărare și a vorbit din nou despre presupusele "datorii" acumulate de-a lungul timpului de statele care nu au contribuit suficient.

Întâlnirile lui cu liderii europeni au scos la iveală posibile probleme în relaţiile americano-germane. Potrivit unei informaţii difuzate de publicaţia germană Der Spiegel, Donald Trump s-ar fi legat de poporul german, joi, cu ocazia întâlnirii sale cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, şi cu şeful Consiliului European, şi cu alţi lideri ai Uniunii Europene la Bruxelles.

Potrivit Der Spiegel, Trump le-ar fi spus acestora că "nemţii sunt răi, foarte răi". Der Spiegel susţine că informaţia provine de la participanţii la înâlnire. Şi că Trump ar fi adăugat:"Priviţi la milioanele de autoturisme pe care le vând în Statele Unite. Oribil. O să oprim asta".

Tot Der Spiegel precizează că în acel moment Jean-Claude Juncker ar fi intervenit pentru a lua apărarea Germaniei, dând asigurări că liberul schimb este în beneficiul tuturor.

Donald Trump et Angela Merkel doivent se voir vendredi au sommet du G7 qui se réunit à Taormina en Sicile.

Nici Cancelaria, nici Casa Albă nu au comentat pe moment afirmaţiile publicaţiei Der Spiegel.

Donald Trump, chiar şi înaintea alegerii sale ca preşedinte al SUA, a atacat Germania pe cancearul Angela Merkel. 

Fidel discursului său anti liber-schimb, el a adoptat un ton foarte dur la adresa excedentelor comerciale germane, ameninţând că va institui taxe vamale ca represalii, scrie lapresse.ca.

Trump, după ce a calificat drept "excelentă" întâlnirea sa din martie, de la Washington, cu Angela Merkel, a lansat chiar de a doua zi o diatribă la adresa Germaniei, acuzată că datorează sume enorme de bani atât NATO, cât şi Statelor Unite.

Cancelara germană i-a cerut chiar în ziua alegerii sale ca preşedinte să respecte valorile democraţiilor occidentale, după o campanie electorală marcată de derapaje şi controverse.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră