După demiterea directorului FBI Comey, tot mai multe voci cer în SUA demararea procedurii de destituire a președintelui Trump. Care ar fi motivele pro și contra pentru o asemenea măsură?
Încă de la începutul mandatului său, peste jumătate din americani se declară nemulțumiți de prestația celui de-al 45-lea președinte, Donald Trump, potrivit sondajelor institutului Gallup.
După demiterea neașteptată de către Trump a directorului FBI James Comey, discuțiile despre procedura de destituire a șefului statului s-au aprins pe Internet. Trump ar fi primul președinte din istoria SUA care și-ar pierde astfel postul. Demiterea directorului FBI, James Comey, a provocat nu doar o undă de șoc la Washington, ci de asemenea o explozie a pariurilor cu privire la posibila destituire a preşedintelui.
Într-un demers care ar determina intrarea Statelor Unite într-o criză politică – înlăturarea unui președinte aflat (și) la început de mandat – procedura de impeachment (n.r. – a pune sub acuzare un oficial pentru un comportament necorespunzător funcției) s-a transformat într-un fenomen atractiv de dezbatere în prim-planul media și societății americane, dar și în rândul opiniei publice internaționale.
Trump și-a motivat decizia de a-l concedia pe Comey prin faptul că acesta "nu ar fi lucrat bine" în ancheta privind scandalul e-mailurilor lui Hillary Clinton. Mai multe publicații americane de renume, printre care New York Times, CNN și Washington Post, au relatat însă că, anterior demiterii sale, Comey solicitase mijloace mai ample pentru ancheta privind posibilele legături ale echipei Trump cu Kremlinul în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale.
Mai nou, presa americană susţine că Trump i-ar fi cerut lui Comey să oprească ancheta privind contactele cu ruşii ale fostului său consilier pentru securitate naţională Michael Flynn. S-ar fi întâmplat în februarie, când Comey încă era director al FBI. Casa Albă a negat acuzațiile, care ar putea fi considerate o obstrucționare a justiției.
În ipoteza că Trump l-ar fi dat afară pe Comey tocmai pentru a submina ancheta împotriva sa și a unor membri ai administrației sale, atunci ar fi vorba de obstrucționarea justiției, o formă de abuz de putere.
Ca şi când nu era suficient, Casa Albă a respins luni un articol apărut în publicația The Washington Post, care afirmă că Donald Trump a dezvăluit informații de înaltă clasificare șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov, denunțând o poveste "falsă".
Potrivit Washington Post, Donald Trump, în cursul unei întâlniri, miercuri, în Biroul Oval, cu Serghei Lavrov, ar fi evocat informații privind o operațiune în pregătire a grupării jihadiste Statul Islamic. Aceste informații fuseseră comunicate de un partener al SUA, care nu autorizase Washingtonul să le împărtășească Moscovei.
Israelul este sursa informațiilor secrete dezvăluite de Trump rușilor săptămâna trecută, potrivit New York Times. Doi oficiali din serviciile secrete israeliene au confirmat pentru Buzzfeed că Israelul și Statele Unite au un acord unic privind schimbul de informații secrete, așa că gafa lui Trump este "o confirmare a celor mai mari temeri" ale Israelului.
Chiar dacă încă nu s-a întreprins nimic concret, actuala dezbatere privind o posibilă procedură de demitere se bazează pe un cadru legislativ real - nu pe vreo tendință politică, nici pe vreo dorință a opoziției, scrie Deutsche Welle.
Chiar dacă republicanii lui Trump vor să arate unitate și sprijin pentru președinte, membrii renumiți ai partidului, printre care senatorul John McCain, nu au făcut niciun secret din faptul că resping o serie întreagă din politicile actualei administrații. La acuzația că Rusia ar fi influențat campania electorală americană în beneficiul lui Trump mai intervine un aspect fierbinte: trădarea de țară. O astfel de ofensă ar contrazice acut patriotismul tradițional cu care se identifică republicanii. Un scenariu de acest tip nu ar mai putea fi trecut cu vederea nici măcar de cei mai aprigi susținători ai lui Trump, care și-ar risca altfel întreaga carieră politică, mai scrie dw.com.
Constituția oferă Camerei Reprezentanților puterea exclusivă să pună sub acuzare un oficial și transformă Senatul în singura curte care va gestiona procesul aferent.