Preşedintele Donald Trump l-a demis pe şeful FBI, James Comey

10 Mai 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Preşedintele Donald Trump l-a demis pe şeful FBI, James Comey Galerie foto (2)

Președintele american, Donald Trump, a luat o decizie surprinătoare, marţi, provocând o adevărată undă de şoc. El l-a demis pe şeful instituţiei însărcinate cu ancheta privind eventualele legături dintre echipa de campanie a preşedintelui Trump şi Rusia, nimeni altul decât Biroul Federal de Investigaţii (FBI).

Trump i-a trimis marți o scrisoare lui James Comey, difuzată de presa americană, în care îl informează asupra demiterii "cu efect imediat".

Pentru a justifica demiterea, Trump a aprobat un memo din partea ministrului adjunct al Justiţiei, Rod Rosenstein. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a arătat că președintele Donald Trump a acționat în baza "recomandărilor clare" ale ministrului adjunct al Justiției, Rod Rosenstein, și ministrului Justiției, Jeff Sessions", și a subliniat că va începe "imediat" căutarea unui nou director al FBI.

"FBI este una dintre instituțiile noastre cele mai prețuite și respectate și astăzi marcăm un nou început pentru bijuteria coroanei aparatului nostru judiciar" a apreciat Trump, într-un comunicat difuzat de Casa Albă.

"Deși am apreciat că m-ați informat, în trei ocazii distincte, că nu făceam obiectul vreunei anchete, sunt totuși de acord cu analiza Departamentului Justiției conform căreia dumneavoastră nu sunteți capabil să conduceți de o manieră eficace Biroul", arată Trump, în scrisoarea trimisă lui Comey.

"Este esențial să găsim o nouă conducere pentru FBI care să restabilească încrederea publică în misiunea sa vitală de aplicare a legii", mai arată Trump în scrisoarea către Comey.

Fost procuror federal și fost vice-ministru al Justiției, James Comey, 56 de ani, a fost numit la șefia FBI de Barack Obama, în 2013, pentru un mandat de 10 ani, scrie Le Monde.

Confruntat cu o situaţie fără precedent - o anchetă referitoare la cea care era pe atunci favorita în campania pentru alegerile prezidenţiale americane, Hillary Clinton - Comey a ales un mod neobişnuit de comunicare.

El a ţinut atunci o conferinţă de presă pentru a indica, în iulie 2016, că doamna Clinton a acţionat cu o extremă neglijenţă, dar că faptele (folosirea discreţionară a unui server privat pentru a trimite emailuri, în timp ce era secretar de Stat) nu justificau începerea unei urmăriri penale. Această declaraţie a fost atunci criticată de tabăra republicană, care spera ca ancheta să o determine pe democrată să se retragă din cursă, scrie Le Monde.

Comey și-a apărat miercurea trecută, în cursul unei audieri în Senat, decizia de anul trecut de a anunța public, înaintea scrutinului prezidențial de pe 8 noiembrie, că agenția sa a deschis o nouă anchetă cu privire la folosirea unui server privat de către candidata democrată Hillary Clinton.

'A ascunde (această anchetă) ar fi fost, din punctul meu de vedere, catastrofal', a declarat Comey, audiat de comisia juridică a Senatului, insistând că 'a fost alegere dificilă', pentru care nu a avut o altă variantă.

Senatorii l-au întrebat pe Comey de ce a decis să dezvăluie public investigația privind-o pe Hillary Clinton, nu însă și pe cea referitoare la presupuse contacte inadecvate ale republicanului Donald Trump sau ale unor apropiați ai acestuia cu agenți ruși. Comey a încercat să-i convingă pe membrii comisiei că a făcut alegerea corectă: 'Mi se face ușor greață să mă gândesc că noi am fi putut avea un oarecare impact asupra alegerilor, dar, cinstit vorbind, nu aș schimba acea decizie', a comentat el.

Hillary Clinton a declarat marți că i-a fost deturnată candidatura de scrisoarea prin care James Comey anunța Congresul despre noua anchetă cu privire la folosirea unui server privat pe când conducea Departamentul de Stat, și de publicarea de către Wikileaks a e-mailurilor șefului său de campanie John Podesta, puse la dispoziție, se pare, de hackeri ruși.

La 28 octombrie, James Comey a adresat o scrisoare Congresului în care anunța că FBI a început examinarea unor noi e-mailuri ce ar putea fi relevante pentru ancheta privind modul în care Hillary Clinton a gestionat informații clasificate în perioada în care a condus Departamentul de Stat.

Șeful FBI a declarat atunci că s-a simțit obligat să facă publică respectiva informație.

Procurorul general (ministrul Justiției) de atunci, Loretta Lynch, considera însă inadecvată dezvăluirea anchetei în curs, cu posibile implicații pentru unul dintre cei doi candidați prezidențiali, cu mai puțin de două săptămâni înaintea scrutinului de pe 8 noiembrie.

Lynch i-a spus lui Comey să urmeze practica uzuală de a evita acțiunile care ar putea influența rezultatul alegerilor.

După o investigație de aproape un an, la recomandarea anchetatorilor, Departamentul Justiției a decis în luna iulie să închidă dosarul privitor la e-mailurile controversate ale candidatei democrate. James Comey i-a reproșat totuși atunci fostei șefe a diplomației că, prin utilizarea adresei de e-mail și a serverului private, a procedat "extrem de neglijent".

UPDATE

Democrații din Congres au denunțat marți demiterea directorului Biroului Federal de Investigații (FBI), James Comey, ca o tentativă posibilă de a submina ancheta în desfășurare asupra unei eventuale înțelegeri secrete între apropiați ai lui Donald Trump și Rusia în timpul campaniei electorale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră