„Ucraina a fost trădată de lumea liberă" spune campionul de șah Garry Kasparov

12 Mar 2022
„Ucraina a fost trădată de lumea liberă" spune campionul de șah Garry Kasparov

Fostul campion mondial și mare maestru de șah susține că țara invadată acum de Rusia a fost invadată „de mai multe ori”. „Recent, când lumea liberă a refuzat să înarmeze Ucraina, apoi în ajunul unei iminente agresiuni rusești... În acest timp, Occidentul nu a făcut nimic”, spune la postul de radio RTL acest adversar al lui Vladimir Putin exilat în Statele Unite.

 

„Încă trebuie să vă gândiți că ucrainenii sunt bombardați zilnic de mașina de război a lui Putin”, amintește fostul disident sovietic. „Ceea ce vedem astăzi sunt adevărate crime de război la scară industrială”. Pentru legenda rusă a șahului, invitat la postul francez RTL vineri, 11 martie, Occidentul nu ajută suficient Ucraina în acest sens, în special prin închiderea cerului ucrainean.

„Pe calea aerului, crimele de război sunt comise zilnic de piloții de vânătoare ai lui Putin care vizează în mod deliberat civili”, a spus el. „Chiar și acum, țările NATO refuză să ofere Ucrainei sprijin aerian sau rachete antiaeriene sau alte forme de ajutor pentru a închide cerul folosit de forțele aeriene ale lui Putin pentru a distruge orașele ucrainene”.

„Închideți cerul deasupra Ucrainei”
„Nimeni nu cere NATO să trimită trupe acolo”, ne asigură în continuare disidentul rus. „Armata ucraineană luptă eroic, nu are nevoie de soldați NATO pentru a distruge mașina de război a lui Putin”.

„Tot ce cere Ucraina este acolo”, adică „închideți cerurile, să aveți o zonă închisă sau cel puțin să aduceți rachete antiaeriene pentru a ajuta ucrainenii să respingă atacurile rușilor”. „Închiderea cerului deasupra Ucrainei presupune un risc”, recunoaște totuși maestrul de șah, chiar dacă, potrivit acestuia, „al treilea război mondial, suntem aproape”.

„Nu e doar un război pentru salvarea Ucrainei”
"Suntem în război. Așa că a impune sancțiuni Rusiei înseamnă pur și simplu a recunoaște că regimul lui Vladimir Putin este o amenințare existențială, nu doar pentru Ucraina sau Rusia, ci pentru întreaga lume", insistă el. "Acesta nu este doar un război pentru a salva Ucraina. Acesta este un război pentru a distruge cel mai agresiv regim care a contat vreodată, a provocat atâtea războaie în Europa și nu are nicio intenție să-și oprească politicile agresive, dacă nu îl distrugeți", a adăugat el. .

"Cred că aceasta este lecția pe care o putem trage din toată această criză și din 20 de ani de Putin la putere. Este foarte simplu: Putin este sinonim cu război. Cât timp Putin va fi la putere, nu va fi pace. "

 

Sursa: RTL

Alte stiri din Externe

Ultima oră