Asociaţia La Maison Roumaine, din Franţa, a comemorat, de Ziua Eroilor, de Înălţare, la monumentul "românilor căzuţi pentru Dumnezeu şi Democraţie", din cimitirul Montmartre din Paris, toate victimele comunismului, începând cu cele care şi-au sacrificat vieţile.
Monumentul din cimitirul parizian Montmartre a fost ridicat la iniţiativa a două personalităţi ale luptei anticomuniste, refugiate la Paris, Remus Radina şi Cicerone Ioniţoiu şi inaugurat acum 29 de ani, în februarie 1990, cu ocazia primei vizite făcute în străinătate, la Paris, de către Corneliu Coposu, personalitate emblematică a opoziţiei anticomuniste din România şi lider al Partidului Naţional Ţărănesc, Creştin şi Democrat.
Corneliu Coposu s-a aflat timp de 17 ani în temniţele comuniste din România.
În acest an, comemorarea eroilor s-a desfăşurat în aceeaşi zi cu marcarea D-Day, a Debarcării în Normandia. "Este o coincidenţă fericită, căci cei care au luptat în Normandia au făcut-o pentru aceleaşi valori - pentru libertate, democraţie, pace şi drepturile omului - ca şi românii care au combătut comunismul", a subliniat preşedintele Asociaţiei La Maison Roumaine, Alexandru Herlea.
"Atât timp cât Uniunea Europeană nu va recunoaşte faptul că regimul comunist a fost tot atât de criminal precum cel nazist, construcţia unei adevărate Uniuni bazate pe respectul valorielor va rămâne incompletă. Trebuie ca adevărul să fie cunoscut şi acceptat, el constituie o condiţie inconturnabilă a libertăţii, valoare pe care UE afirmă a se găsi la baza construcţiei sale", a mai spus Alexandru Herlea.
Sute de mii de români au fost exterminaţi în închisorile comuniste în decursul anilor 1944-1989. Aceştia sunt martiri ai neamului românesc care au cãzut pentru neam, credinţã şi libertate.
În memoria acestor martiri, ignoraţi total în ţara pentru care s-au jertfit, la Paris, în cimitirul Montmartre, a fost ridicat un monument simbolic. Din iniţiativa profesorului Cicerone Ioniţoiu, fost deţinut politic, ispăşind ani grei de puşcărie în România, în exil vicepreşedinte al Consiliului Naţional Român, s-a colectat o sumă de bani de la românii refugiaţi, cu care s-a cumpărat terenul pentru Monumentul Martirilor Români.
La solemnitatea inaugurării monumentului au participat români din Franţa, Germania, Elveţia, Belgia şi Luxemburg, precum şi exilaţi politici din China, Vietnam, Cambogia, Rusia, Polonia şi Ucraina.
Pe monument este scris următorul text: „1944-1989 românilor căzuţi pentru Dumnezeu şi Democraţie. Exilaţii români”. Serviciul religios a fost oficiat de un grup de preoţi ai exilului, ortodocşi şi greco-catolici, iar dezvelirea plăcii comemorative a fost făcută de Corneliu Coposu, arată site-ul limbaromana.md.