Ana Maria Goma, născută Năvodaru (14 august 1946 – 6 septembrie 2017), soția celui mai important scriitor anticomunist român, Paul Goma, a încetat din viaţă la Paris, anunţă Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
După aproape 50 de ani (s-au căsătorit la 7 august 1968) în care a împărtășit cu soțul ei toate consecințele căutării dreptății și adevărului, pe contrasensul lumii comuniste și nu numai, inima Anei Maria Goma s-a oprit, este anunţul făcut în pagina sa de Facebook de jurnalista şi publicista Marilena Rotaru, apropiată familiei Goma. Ulterior, anunţul a fost preluat şi postat în pagina sa de însuşi Paul Goma.
În România, Paul Goma a fost figura marcantă care a aderat la „Charta 77” prin intermediul unei scrisori deschise către Pavel Kohout, arată site-ul Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Comunismului (CNSAS), unde se pot consulta şi o serie de documente referitoare la Paul Goma şi Purgatoriul prin care a trecut în anii comunismului românesc.
„Charta 77” a fost o mişcare disidentă ce a luat naştere în Cehoslovacia, la începutul lui 1977. Documentul programatic al acesteia a fost semnat de mai mulţi disidenţi cehoslovaci, printre care se numără Vaclav Havel şi Pavel Kohout. Manifestul critica guvernul de la Praga pentru încălcarea sistematică a drepturilor omului şi nerespectarea prevederilor unor tratate internaţionale pe care Cehoslovacia le semnase anterior (Actul Final de la Helsinki, 1975).
Ca urmare a acestui gest şi a strângerii de semnături pe o scrisoare adresată Conferinţei CSCE ce urma să aibă loc la Belgrad, scriitorul român a fost arestat la 1 aprilie 1977.
Ana Maria Goma a fost cosemnatară, alături de alte șapte persoane, a "Scrisorii deschise" adresată participanţilor la conferinţa de la Belgrad din 8 februarie 1977, unul din apelurile în cadrul Mișcării pentru Drepturile Omului din România (numită și Mișcarea Goma).
Din 1977, ea adoptă exilul și pleacă, cu Paul Goma, la Paris, susținându-l în toate activitățile sale. Ana-Maria Goma a reprezentat un model de curaj și de abnegatie pentru sotiile românce ale càror soti cutezau sà se ràzvràteascà în acei ani de teroare, scrie IICCMER.
Marilena Rotaru mai postează în pagina sa de Facebook şi anunţul Asociaţiei "La Maison Roumaine", care anunţă, cu profundă tristeţte, decesul la Paris, la spitalul Sainte Perine, în data de 6 septembrie, la vârsta de 71 de ani şi după o lungă suferinţă, al Anei Maria Goma.
"Cu mult curaj şi abnegaţie, Ana Maria Goma l-a asistat pe soţul ei în lupta sa pentru libertate şi contra dictaturii comuniste, duse la Bucureşti şi începând din 1977 la Paris. Aici, în Franţa, ea fiind licenţiată în Litere, a lucrat la Biblioteca François Mitterrand.
La Maison Roumaine le adresează lui Paul Goma şi fiului său Filip sincere condoleanţe. Familia doreşte ca funeraliile să aibă loc în cea mai strictă intimitate", se arată în mesajul semnat de Alexandre Herlea şi postat de Marilena Rotaru.
"În martie 1996, la Paris, într-o îndelungată convorbire, Paul Goma îmi spunea: ”Nu mi-e frică de clipa când inima mea va înceta să mai bată. Mi-e groază de clipa când inima Anei se va opri.(...) Dacă Filip vorbește o limbă română curată și corectă , i se datorează Anei”, mai mărturiseşte Marilena Rotaru în pagina sa de Facebook.
CREDIT FOTO: Flori Bălănescu