Ce plănuiește Rusia pentru sărbătoarea „Zilei Victoriei” pe 9 mai?

08 Mai 2022
Ce plănuiește Rusia pentru sărbătoarea „Zilei Victoriei” pe 9 mai?

Această zi de comemorare a „Marelui Război Patriotic” este esențială pentru Rusia., dupa cum explică Le Figaro.

Potrivit institutului de sondaje Vtsiom, 69% din populație o consideră cea mai importantă sărbătoare a anului. In Piața Roșie din Moscova sunt expuse cele mai recente invenții tehnologice și inovații industriale de apărare, în timp ce la Sankt Petersburg, nave militare defilează pe Neva. În școlile din toată țara, elevii oferă prăjituri și cântece veteranilor medaliați, care îi învață importanța apărării patriei,

Din 2015 și anexarea Crimeei, o nouă etapă a întărit tradiția. „Marșul Regimentului Nemuritor”, înființat de Vladimir Putin, reunește fiecare familie cu portretul unui strămoș. „Mulțumesc bunicule pentru victorie!”, scandează mulțimea în timp ce se plimbă, relatând poveștile primite din trecut, de la asediul Leningradului până la capturarea Berlinului. În 2019, însuși Putin a defilat în primul rând, cu o fotografie a bunicului său în mână. Cu un an mai devreme, francezul candidat la președinție Jean-Luc Mélenchon fusese văzut în fruntea manifestanților.

O paradă mai subțire
Anul acesta, ministrul Apărării Serghei Şoigu a anunţat astfel de comemorări în 28 de oraşe ruseşti, care „vor implica aproape 65.000 de oameni, aproximativ 2.400 de sisteme de arme şi peste 460 de avioane”. Va încerca Kremlinul să restaureze vitrina armatei sale? În această etapă, pregătirile nu arată „nicio schimbare majoră față de anii precedenți”, notează Benjamin Gravisse, chiar o ușoară reducere a volumului de echipamente de apărare, cu siguranță din cauza mobilizării și a multiplelor pierderi suferite în Ucraina.

„Pierderile înregistrate nu se potrivesc deloc cu narațiunea omniprezentă a victoriei ușoare și rapide. Puținul pe care îl pot propune va fi, cu siguranță, într-un mod ostentativ ”, analizează specialistul Benjamin Gravisse, autorul blogului de apărare Red Samovar.

Kremlinul ar fi redus numărul obișnuit de echipamente cu aproape 35%, analizează specialistul Apărării Craig Hooper în revista americană Forbes. În 2021, peste 12.000 de soldați și 190 de vehicule din 35 de sisteme de arme diferite au defilat în fața oficialilor și a veteranilor. Anul acesta, doar 131 de vehicule vor fi reunite în Piața Roșie, din 25 de sisteme diferite. Armata rusă, care a pierdut peste 600 de tancuri în Ucraina, „se pare că nu ar putea găsi 10 tancuri de luptă T-80 pregătite pentru a fi expuse”, explică Craig Hooper.

În aer sunt așteptate 77 de avioane de luptă deasupra Pieței Roșii, anunță agenția rusă TASS. O cifră obișnuită, dar totuși cu prezența unor avioane „neobișnuite”, notează specialistul Benjamin Gravisse, citând în special MiG-29SMT și Su-24MR, precum și absența neașteptată a Su-34.

Vedeta paradei va fi „avionul apocalipsei”, văzut miercuri pe cerul Rusiei. Mesajul este clar: acest Ilyushin IL-80 ar trebui să-l transporte pe Vladimir Putin în cazul unui conflict nuclear, să dirijeze operațiunile de acolo. In ceea ce priveste elicopterele, doar 15 vor fi la paradă, față de 23 în 2021, notează revista Forbes, care amintește că 39 de elicoptere au fost pierdute de la demararea „operațiunii speciale”.

În ceea ce privește armamentul, vor defila mai multe arme care pot trage rachete nucleare, precum sistemul balistic intercontinental Iars RS-24 și sistemul Iskander cu rază mai scurtă de acțiune.

Moscova neagă planificarea defilării la Mariupol
Dacă unii observatori au anunțat data de 9 mai ca termen limită în războiul purtat Ucrainei de către Kremlin, Anna Colin Lebedev, specialist în Rusia, evocă mai degrabă ocazia de a reafirma narațiunea națională. „S-ar putea să avem o lecție de istorie”, emite ea, posibil „un anunț strategic în acea zi”. Dar puțin mai mult. Se zvonește că Kremlinul ar putea declara, oficial de data aceasta, război Ucrainei. Sau chiar decreta mobilizarea generală. „Esențialul din păcate, nu poate fi ghicit dinainte, va fi în discursul lui Vladimir Putin. Ne putem aștepta la orice”, anticipează Benjamin Gravisse.

La rândul său, serviciile de informații ucrainene au declarat miercuri că Kremlinul va planifica o paradă în Mariupol, orașul-port asediat timp de două luni. Destul de simbolic. Principalele străzi ar urma să fie „curățate urgent, molozurile și cadavrele îndepărtate, precum și muniția care nu a explodat”, relatează GRU. Transformarea orașului cu clădiri carbonizate și parțial pustiu într-un „centru de sărbătoare” ar fi o ispravă logistică. Kremlinul a negat în cele din urmă vineri să aibă o astfel de intenție. „Anul acesta, desigur, este imposibil din motive evidente. Dar va veni timpul când acolo va avea loc o mare sărbătoare”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.

„În afară de cucerirea Mariupolului, putem spune cu cinism că rușii nu au nimic altceva de arătat”, comentează Benjamin Gravisse, politolog, autor al blogului de apărare Red Samovar. „Pierderile înregistrate nu se potrivesc deloc cu narațiunea omniprezentă a victoriei ușoare și rapide. Puținul pe care îl pot propune va fi și, cu siguranță, într-un mod ostentativ ”, analizează specialistul din Rusia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră